Τηλεφωνική επικοινωνία που κράτησε μια ώρα είχαν Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Τζο Μπάιντεν. Ο Ουκρανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει ότι μοιράστηκε την εκτίμησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του για την κατάσταση που επικρατεί στα πολεμικά μέτωπα, αλλά και για το πώς πηγαίνουν οι διαπραγματεύσεις.

«Μιλήσαμε για ειδική αμυντική στήριξη, μια νέα δέσμη ενισχυμένων κυρώσεων, μακροοικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια», σημειώνει ο Ζελένσκι.

Η ανάρτηση στο Twitter

500 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον ενίσχυση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την επικοινωνία Ζελένσκι – Μπάιντεν, οι ΗΠΑ θα δώσουν 500 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία σε άμεση δημοσιονομική βοήθεια.

«Οι ηγέτες συζήτησαν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται νυχθημερόν για να εκπληρώσουν τα κύρια αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, τις κρίσιμες επιπτώσεις που είχαν τα όπλα αυτά στη σύγκρουση και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών με συμμάχους και εταίρους για τον εντοπισμό πρόσθετων δυνατοτήτων που θα βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί τη χώρα του.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να παράσχουν στην ουκρανική κυβέρνηση 500 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση δημοσιονομική βοήθεια. Επανέλαβε επίσης τις πρόσθετες κυρώσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ενημέρωσε τον πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.