Νέα στοιχεία έχουν προκύψει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μαζί με τους πιο στενούς του συνεργάτες διευθύνουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία από άκρως απόρρητα πυρηνικά καταφύγια.

Οι κινήσεις των αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από κορυφαίους αξιωματούχους του Κρεμλίνου δείχνουν ότι ο Πούτιν μπορεί να βρίσκεται σε ένα κρησφύγετο κοντά στο Σουργκούτ, στη δυτική Σιβηρία, όπως έχει υποστηριχθεί.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού – ο οποίος απουσιάζει μυστηριωδώς εδώ και αρκετές εβδομάδες, με αποτέλεσμα να πυροδοτεί φήμες για την υγεία του, πιστεύεται ότι βρίσκεται σε ένα καταφύγιο κοντά στην Ούφα στα Ουράλια, 725 μίλια ανατολικά της Μόσχας, σύμφωνα με τον ερευνητή δημοσιογράφο Christo Grozev.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από την κόρη του Σοϊγκού, η οποία επισκέφτηκε την περιοχή για περίπου τρεις ημέρες από τις 22 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι εικασίες ότι ο υπουργός Άμυνας πάσχει από καρδιακά προβλήματα.

Ύποπτη η χρήση πυρηνικών καταφυγίων

Η ύποπτη χρήση των πυρηνικών καταφυγίων υψηλής ασφαλείας είναι ανησυχητική, καθώς οδηγεί σε υπονοούμενα ότι ο Πούτιν μπορεί να είναι έτοιμος να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, μια κίνηση που θα οδηγούσε σε αναπόφευκτα αντίποινα.

Ο δημοπσιογράφος Grozev – ο οποίος έχει δεσμούς με τη βρετανική ερευνητική οργάνωση Bellingcat – δήλωσε: «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Σοιγκού βρίσκεται σε ένα καταφύγιο. Παρακολουθώντας τις κινήσεις του αεροπλάνου του, βλέπουμε πολύ συχνές πτήσεις προς την Ούφα».

Επίσης θεωρεί πως ο Πούτιν έχει ένα άλλο καταφύγιο αλλού.

«Το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται αλλού, γιατί βλέπουμε άλλες πτήσεις και είναι πιο απόρρητες από την πτήση που πηγαίνει στην Ούφα. Αυτά είναι κρατικά αεροπλάνα, και απενεργοποιούν τους αναμεταδότες του», εξήγησε ο δημοσιογράφος.

Καταφύγια της ελίτ

«Φαίνεται πως η τοποθεσία του Πούτιν είναι αρκετά μυστική, και πιθανότατα υπάρχουν και πιο ελίτ καταφύγια για τα εκλεκτά πρόσωπα της κυβέρνησης», τόνισε.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν υπήρξαν ισχυρισμοί ότι ο Πούτιν είχε μεταφέρει τους στενούς συγγενείς του σε ένα καταφύγιο στα βουνά Αλτάι, περίπου 1.100 μίλια νοτιοανατολικά του Σουργκούτ και 2.360 μίλια ανατολικά της Μόσχας.