«Δεν θα αντέξει η Ελλάδα να πληρώνει το κόστος της κλιματικής αλλαγής», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στο OT Fοrum.

«Εχουμε  κλιματική κρίση», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις επιπτώσεις των πυρκαγιών.

Μάλιστα αναφέρθηκε στη λογική της αυτασφάλισης των κατοικιών φέροντας ως παράδειγμα το μοντέλο της Πορτογαλίας Σε κάποιες χώρες το ποσοστό της ασφάλισης των κατοικιών είναι στο 70% με 80%, είπε, τονίζοντας πως στην Ελλάδα είναι στο 15%.

Ερωτηθείς σχετικά για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Ελλάδα και κατά πόσο είναι προετοιμασμένη η χώρα μας είπε «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», διαβεβαιώνοντας ότι θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Ηδη, η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις για την προμήθεια 12 με 13 εναέριων μέσων ενώ αναφορικά με ρωσικό Beriev είπε ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να συνεχίσουμε.

Επεσήμανε πως τα εναέρια μέσα είναι συμπληρωματικά των πυροσβεστών μας, τονίζοντας ότι υπάρχει χαμηλό ηθικό των Πυροσβεστών, καθώς υπάρχει μια ποινικοποίηση της ίδιας της δουλειάς τους. «Να τους δώσουμε την αναγνώριση που τους αξίζει. Σε άλλες χώρες θεωρούνται ήρωες», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση την χαρακτήρισε πρωτόγνωρη λέγοντας πως ούτε με τα γεγονότα στη Συρία δεν είχαμε τέτοιο προσφυγικό ρεύμα. Εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα, επεσήμανε όμως ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ως Ελλάδα το εργατικό μερίδιο που θέλουμε.

Ο κ. Στυλιανίδης, τόνισε επίσης ότι «ακούω διάφορες φωνές στην Ελλάδα, κάποιες με ξενίζουν, θα ήθελα τα ποσοστά που καταδικάζουν εισβολή να ήταν αντίστοιχα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν μπορείς να εξισώνεις οποιαδήποτε ανεπάρκειες της Δύσης με ένα πόλεμο, μια βαρβαρότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Πράσινη μετάβαση

«Το καύσιμο γέφυρα είναι το φυσικό αέριο το χρειαζόμαστε για την πράσινη μετάβαση« είπε ο υπουργός και με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είπε ότι θα πρέπει «να επιταχύνουμε τις διαδικασίες στην πράσινη μετάβαση».

Μάλιστα χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές τις πρόσφατες συμφωνίες της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία για το πράσινο υδρογόνο.

Ξεκαθάρισε, τέλος ότι δεν συζητάμε το θέμα του λιγνίτη καθώς όπως είπε «το κόστος τους είναι τρομακτικό για επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ».