Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περίπου 2.600 σημεία ανά την Ελλάδα θα αναπτύξει μέσα στον επόμενο ένα χρόνο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός κ. Θεόδωρος Λιβάνιος από το βήμα του OT Forum.

Ήδη έχει ζητηθεί από τους δήμους της χώρας να υποδείξουν τα κατάλληλα σημεία όπου θα αναπτυχθούν τα hotspots ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο και τα οποία περιλαμβάνουν σημεία συγκέντρωσης κοινού, όπως πλατείες, πάρκα, πολιτιστικά κέντρα κ.ά.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις έξυπνες πόλεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο κ. Λιβάνιος τόνισε πως «δεν νοείται ψηφιακός μετασχηματισμός αφήνοντας έξω την αυτοδιοίκηση. Διότι είναι αυτή που έρχεται καθημερινά κοντά στον πολίτη», συμπληρώνοντας ότι το πρόγραμμα για τους έξυπνους δήμους που τρέχει ήδη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί μια σημαντική αφετηρία επάνω στην οποία θα γεννηθούν και νέες ιδέες.

Όσον αφορά στην ταχεία ψηφιοποίηση της επικοινωνίας κράτους – πολίτη, όπως είπε ο κ. Λιβάνιος διατίθενται ήδη περί τις 1.300 ψηφιακές υπηρεσίες μέσω του gov.gr και αυτές διαρκώς εμπλουτίζονται με νέες υπηρεσίες, όπως συνέβη με την προσθήκη του αντιγράφου του βιβλίου συμβάντων της αστυνομίας, ενώ προχωρά και η ψηφιοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα με την  επίδοση κλήσεων για μάρτυρες σε δικαστήριο.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «το σύστημα ανταποκρίνεται πλήρως άσχετα με τον φόρτο επισκεψιμότητας, όπως στις περιπτώσεις των self test. «Όποια προβλήματα παρουσιάζονται αντιμετωπίζοντας άμεσα» είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για την ανταπόκριση του κόσμου τόνισε ότι «το ζει στην καθημερινότητά του, είναι κάποια πράγματα που αλλάζουν την ζωή του».

Παράλληλα, οι ίδιοι οι πολίτες, όπως είπε, εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, καθώς η επικοινωνία τους με το Ελληνικό Δημόσιο διευκολύνεται μέσα από ψηφιακές υπηρεσίες. «Δεύτερον,η τεχνολογία έρχεται πολύ κοντά όπως για παράδειγμα με τα smartphones. Πλέον δεν είμαστε τόσο ψηφιακά αναλφάβητοι, το ίντερνετ φτάνει σε πολλά σπίτια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το κόστος πρόσβασης στο διαδίκτυο τόνισε ότι «είναι χαμηλό, είμαστε από τις καλύτερες χώρες στην ανάπτυξη του 5G δικτύου και με την πρωτοβουλία δημιουργίας του ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ επιδοτείται ουσιαστικά η ανάπτυξη start ups, οι οποίες θα αναπτύξουν εφαρμογές για 5G τεχνολογία». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «είναι ευχάριστο ότι μεγάλοι πάροχοι έχουν ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις ανάπτυξης του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας». Μάλιστα, πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη οπτικών ινών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει εμπορική ζήτηση με κίνητρο την επιδότηση της ζήτησης.

Ακόμη, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες στη βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία. «Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε το επίπεδο ζωής αυτών των ανθρώπων κάνοντας χρήση των τεχνολογιών» επεσήμανε.