Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, κατά τα πρότυπα του μεταπολεμικού διχασμού της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τον επικεφαλής τρων στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας.

Ο στρατηγός Κιρίλο Μπουντάνοφ, που έκανε λόγο για ρωσική εισβολή ήδη από το Νοέμβριο, προειδοποίησε για έναν αιματηρό ανταρτοπόλεμο.

Παράλληλα, ο Λεονίντ Πασέτσνικ, ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε: «Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στην επικράτεια της δημοκρατίας, στο πλαίσιο του οποίου οι άνθρωποι θα εκφράσουν την άποψή τους γύρω από το ζήτημα της ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Βόρεια και Νότια Κορέα στην Ουκρανία

Ο Μπουντάνοφ δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Πούτιν έχει αναθεωρήσει το αρχικό του σχέδιο για πλήρη κατοχή της Ουκρανίας, καθώς δεν κατάφερε να καταλάβει γρήγορα το Κίεβο και να ρίξει την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Είναι μια απόπειρα να δημιουργήσει μια Βόρεια και Νότια Κορέα στην Ουκρανία», σχολίασε αναφερόμενος στη νέα στρατηγική του Κρεμλίνου.

Οι αρχές του Κιέβου αναφέρουν ότι αναμένεται οι στρατιώτες που επιτίθενται στο Χάρκοβο και την ουκρανική πρωτεύουσα να μετακινηθούν προς τα ανατολικά μέσα στις ερχόμενες δύο εβδομάδες.

Δυτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον Πούτιν να παρουσιάσει ως φυσική εξέλιξη τον διχασμό της Ουκρανίας. Η Κορέα διχοτομήθηκε κατά μήκος του 38ου παράλληλου από το 1945 έως το 1950, ενώ από το 1953 και έπειτα είναι διχοτομημένη κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης των στρατευμάτων.

Λίγες ημέρες πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε τις αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που βρίσκονται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του Κιέβου από το 2014.

Ο Πούτιν εξαπέλυσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ισχυριζόμενος ότι ενεργεί με στόχο την άμυνα των ρωσόφωνων της περιοχής του Ντονμπάς.

Στόχος η διχοτόμηση

Ο Μπουντάνοφ δήλωσε πεπεισμένος ότι ο ρώσος πρόεδρος έχει στόχο τη διχοτόμηση της Ουκρανίας, παρά την πρόσφατη σημαντική επίθεση στα δυτικά της χώρας.

Συγκεκριμένα είπε: «Ο Πούτιν ήδη αλλάζει τις κεντρικές επιχειρησιακές κατευθύνσεις – προς τα νότια και τα ανατολικά. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι επιδιώκει ένα σενάριο Κορέας. Δηλαδή, επιδιώκει να επιβάλει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των κατεχόμενων και των ελεύθερων εδαφών της χώρας μας. Στην πραγματικότητα, επιχειρεί να δημιουργήσει μια Βόρεια και μια Νότια Κορέα στην Ουκρανία. Στο κάτω-κάτω είναι σαφές ότι δεν μπορεί να καταπιεί ολόκληρη τη χώρα».

Η Ρωσία εξακολουθεί να επιχειρεί να καταλάβει την Μαριούπολη, με σκοπό να δημιουργήσει ένα χερσαίο διάδρομο μεταξύ του Ντονμπάς και της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014.

Ο Μπουντάνοφ υποστήριξε ότι η Μαριούπολη δεν θα πέσει σύντομα και ότι οι ρώσοι στρατιώτες θα έρθουν αντιμέτωποι με αντάρτικο ακόμη και αν καταφέρουν να νικήσουν το Τάγμα Αζόφ που δρα στην ισοπεδωμένη πόλη.

Όπως σημείωσε: «Οι εισβολείς θα επιχειρήσουν να ενώσουν τις κατεχόμενες περιοχές σε μια και μόνο ημι-κρατική οντότητα, η οποία θα αντιτίθεται στην ανεξάρτητη Ουκρανία. Ήδη βλέπουμε απόπειρες δημιουργίας παράλληλων αρχών στις κατεχόμενες περιοχές και εξαναγκασμού των ανθρώπων να εγκαταλείψουν τη γρίβνα [το ουκρανικό νόμισμα]».

«Ίσως επιθυμούν διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, η αντίσταση και οι διαδηλώσεις των πολιτών μας στις κατεχόμενες περιοχές, η αντεπίθεση των ενόπλων δυνάμεων και η σταδιακή απελευθέρωση περιπλέκουν σημαντικά την εφαρμογή των σχεδίων του εχθρού».

Έρχεται ανταρτοπόλεμος

«Ταυτόχρονα, η περίοδος του πλήρους ουκρανικού ανταρτοπόλεμου θα ξεκινήσει σύντομα. Και μετά μόνο ένα σενάριο θα αφορά τους Ρώσους: το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν».

Ο Ολεκσέι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, συμφώνησε με την ανάλυση του επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας. «Μέσα σε μια-δυο εβδομάδες, η Ρωσία θα αποσύρει τα στρατεύματα από τις περιοχές του Κιέβου και του Χαρκόβου και θα τα στείλει στο Ντονμπάς», εκτίμησε. ¨Έχουν καταλάβει ότι δεν θα καταφέρουν να καταλάβουν τις μεγάλες πόλεις. Θα ανακοινώσουν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της “ειδικής επιχείρησης” και την έναρξη ενός δεύτερου: της “απελευθέρωσης” του Ντονμπάς».

Ο Αρέστοβιτς πρόσθεσε: «Τώρα έχουν τρεις στόχους: να περικυκλώσουν τα στρατεύματά μας στο Ντονμπάς, να καταλάβουν πλήρως τη Μαριούπολη και το νότο. Αν χάσουν τη Χερσώνα, η κατοχή της Μαριούπολης θα καταρρεύσει. Και αυτό είναι όλο. Δεν πρόκειται να καταλάβουν το Κίεβο, το Χάρκοβο ή την Οδησσό».