Στη Λισαβόνα θα βρίσκεται αύριο Δευτέρα 28 Μαρτίου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος και μάλιστα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Αντόνιο Κόστα στις 9:30 το πρωί τοπική ώρα.

Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και η ΚΕΠΠΑ της ΕΕ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το πρόγραμμα της Πορτογαλίας για την κατασκευή 26.000 κατοικιών για ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια από νέα ζευγάρια, ώστε να αντιμετωπιστεί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος στέγασης καθώς και τρόπους ενίσχυσης της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θα συζητήσουν επίσης την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη νέα στρατηγική για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας που θα πρέπει να έχει η Ένωση.

Θα ακολουθήσει στις 12:30 τοπική ώρα γεύμα εργασίας με τη Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, Jamila Madeira. Στις 15:00 τοπική ώρα συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη
Διεθνή Οικονομική Διπλωματία Eurico Brilhante Dias.

Στις 16:00 τοπική ώρα συνάντηση με τον Υπουργό Σχεδιασμού Nelson de Sousa, αρμόδιο για την στρατηγική οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους σύγκλισης και συνοχής.

Στις 17:00 τοπική ώρα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Ψηφιακής Μετάβασης Pedro Siza Vieira. Στις 18:00 τοπική ώρα συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Κατοικιών Pedro
Nuno Santos.

Ο Νίκος Ανδρουλακης με τις επαφές αυτές και κυρίως με τη συνάντησή του με τον Αντόνιο Κόστα θελει εκτός των άλλων να περάσει το μήνυμα ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ο προνομιακός συνομιλητής των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων και να περιορίσει το ρόλο που μέχρι τώρα διεκδικούσε στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.