Παραλλαγές σε ένα τζατζίκι

Ασπρο, «όρφανό», κόκκινο, κίτρινο ή πράσινο;

Food styling Καρολίνα Δωρίτη, φωτογραφία Αναστασία Αδαμάκη
  1. ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ

 Προετοιμασία 15΄

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 μικρά αγγούρια με τη φλούδα

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη ή πολύ ψιλοκομμένη

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

3 κ.γλ. μηλόξιδο (ή απλό ξίδι)

1 κ.σ. ελαιόλαδο (συν επιπλέον προαιρετικά για το σερβίρισμα)

Αλάτι – μαύρο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τρίβουμε το αγγούρι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά σε ψιλό σουρωτήρι. Για να εξασφαλίσουμε ότι έχει στραγγίσει, καλό είναι να το πιέζουμε και να το στύβουμε με τα χέρια μας.

Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε μέσα το σκόρδο. Προσθέτουμε και το αγγούρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι, το ξίδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρουμε. Σερβίρουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο αν επιθυμούμε και διακοσμούμε με άνηθο.

  1. «ΟΡΦΑΝΟ» ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ

Προετοιμασία 15΄

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου

1 μικρό αγγουράκι με τη φλούδα

1 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι φρέσκο (και το πράσινο)

3 κ.σ. μηλόξιδο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι – μαύρο πιπέρι

Ζάαταρ (μείγμα μπαχαρικών της αραβικής κουζίνας με κυρίαρχο το θυμάρι – στα μπαχαράδικα) για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το κλασικό τζατζίκι. Σερβίρουμε με ζάαταρ και λίγο ελαιόλαδο.

 

  1. ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ (με αβοκάντο και μυρωδικά)

Προετοιμασία 15΄

ΥΛΙΚΑ

1 αβοκάντο ώριμο

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη

2 κ.σ. τριμμένο αγγούρι

3 κ.σ. ψιλοκομμένα μυρωδικά (άνηθος, μάραθος, μυρώνια, καυκαλήθρες, μαϊντανός)

1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη (συν επιπλέον για το σερβίρισμα)

3 κ.σ.  χυμό λεμόνι

1 κ.γλ. ξύσμα ακέρωτου λεμονιού

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι – μαύρο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πολτοποιούμε το αβοκάντο και ανακατεύουμε μέσα το γιαούρτι, το σκόρδο και το αγγούρι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με παραπάνω και με τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε με φρέσκα μυρωδικά, κύμινο και λίγο ελαιόλαδο.

  1. ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ  (με παντζάρι)

Προετοιμασία 15΄-17΄

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 παντζάρια ωμά, καθαρισμένα και τριμμένα

1 κ.σ. αγγούρι τριμμένο

2 κ.σ. φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

1/2 κ.γλ. ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού

1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη

3 κ.σ. μηλόξιδο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι – μαύρο πιπέρι

Μαυροκούκι για το σερβίρισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το κλασσικό. Γαρνίρουμε με λίγο μαυροκούκι και φύλλα δυόσμου.

  1. Το ΚΙΤΡΙΝΟ (με κουρκουμά και τζίντζερ)

 Προετοιμασία 15΄

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη στον ψιλό τρίφτη

1 1/2 κ.γλ. φρέσκια ρίζα κουρκουμά τριμμένη στον ψιλό τρίφτη (ή 1 κ.γλ. κουρκουμά σε σκόνη)

3 κ.γλ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στον ψιλό τρίφτη

1 αγγούρι μικρό καθαρισμένο και τριμμένο

1 μέτριο καρότο τριμμένο

1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

3 κουτ. σούπας χυμό λάιμ

1/2 κ.σ. φρέσκα φύλλα κόλιαντρου ψιλοκομμένα

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι καγέν

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το κλασικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk