Σε πλήρη υλοποίηση βρίσκεται το σχέδιο της Ε.Ε. για την πλήρη απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο το οποίο σήμερα καλύπτει το 40% των ενεργειακών αναγκών της ενιαίας αγοράς.

Πρώτο βήμα είναι ο περιορισμός κατά 2/3 των εισαγωγών από τη Gazprom μέχρι το τέλος του χρόνου με εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ και άλλες Τρίτες Χώρες, ενώ ψηλά στην ατζέντα των Βρυξελλών παραμένουν και τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του δυσβάσταχτου κόστους που επωμίζονται οι καταναλωτές εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατρέπει τους σχεδιασμούς των κρατών – μελών της Ε.Ε. καθώς και της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα. Έννοιες όπως η ενεργειακή επάρκεια, ανεξαρτησία και ασφάλεια κυριαρχούν, ενώ η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ μοιάζει τόσο επίκαιρη όσο ποτέ.

Στο ΟΤ FORUM «Ο Κόσμος που Αλλάζει» διοργανώνεται στις 30 Μαρτίου συζήτηση ανάμεσα στη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου και των Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΜΠ Χάρη Δούκα και του Δρ. Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ – Έσσεν Γιώργου Στάμτση με θέμα τις προαναφερόμενες ανατροπές στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και τα επόμενα κυβερνητικά βήματα σε αυτό τον ανασχεδιασμό όπως οι πολιτικές της περαιτέρω απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης έργων ΑΠΕ και της ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Το ενεργειακό κόστος

Στο επίκεντρο επίσης της συζήτησης θα τεθούν τόσο οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία στο ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν ανέβει μέχρι και 10 φορές πάνω από πέρυσι, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει με την παροχή επιδοτήσεων να μετριάσει τις υψηλές ενεργειακές δαπάνες.

Η ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης απέναντι στα θέματα κόστους έχει αναδειχθεί από την πρωτοβουλία της Αθήνας για την έκτακτη ρύθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς φυσικού αερίου, ενώ την ίδια στιγμή ξεδιπλώνονται πολιτικές για την εξεύρεση νέων ενεργειακών πηγών τόσο για τη χώρα όσο και την Ευρώπη.

«Ο Κόσμος που Αλλάζει»: 

Oι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στις μέρες μας στο επίκεντρο του πρώτου OT FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Στις 29-30 Μαρτίου στο Παλαιό Χρηματιστήριο (Σοφοκλέους 10)

(Πηγή πληροφοριών: ΟΤ)