Επειδή σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) προβλέπονται εντάσεις και διχογνωμίες όσον αφορά την πολιτική για το φυσικό αέριο, έχω τούτα να σας πω. Πρώτα απ΄όλα, σας ενημερώνω πως υπάρχει μια μεγάλη δυσαρέσκεια για τη Γερμανία, η οποία τι νομίζετε πώς έκανε; Όταν η Κομισιόν (διάβαζε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) ζήτησε από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους σε φυσικό αέριο, η Γερμανία έσπευσε, αντί να κινηθεί σε ευρωπαϊκή γραμμή, να συνάψει συμφωνία με το Κατάρ. Κάτι που εξόργισε και την Ούρσουλα αλλά και πολλά κράτη της ΕΕ. Στόχος της Κομισιόν είναι να αγοράσει η ΕΕ το φυσικό αέριο και να το κατανείμει σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε χώρας. Δηλαδή όπως έγινε με τα εμβόλια κατά του Covid. Σκεφθήκατε, άραγε τι θα γινόταν εάν κάθε χώρα της ΕΕ αγοράζει μόνη της τα εμβόλια; Χάος! Και κάτι ακόμα. Η πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου βρήκε, μαθαίνω υποστηρικτές, αλλά και αντίθετους. Την πρόταση υποστηρίζουν η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, το Βέλγιο και η Πορτογαλία. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί. Για αυτό σας λέω ότι κρίσιμο θα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ίσως να μην ληφθούν οριστικές αποφάσεις σήμερα και χρειαστεί ακόμα ένα Συμβούλιο.

***
Γιατί ο Μητσοτάκης δεν κάνει πρόωρες εκλογές

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας του στη Βουλή για την ακρίβεια αλλά και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί το κύμα ανατιμήσεων, ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορές σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αφήνοντας αιχμές στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Σε τέτοιες ώρες δεν μπορούν να ακούγονται φωνές για εκλογές, πολύ περισσότερο όταν ακούγονται από ένα κόμμα που έταξε τα πάντα στους πάντες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα συνέχισε λέγοντας: «Αφήστε κατά μέρος οι εκλογές. Αυτές θα γίνουν όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας. Μη ζητάτε εκλογές γιατί ξέρετε ότι δεν θα γίνουν τώρα και όποτε θα γίνουν θα τις χάσετε» σημείωσε.

Τι είχε προηγηθεί; Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αλλά και υπουργοί που προσφάτως πήγαν στο Μαξίμου και ρώτησαν για την ημερομηνία των εκλογών, όλοι πήραν, όπως έλεγαν σε πηγαδάκια στη Βουλή, την ίδια ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών: Τον Μάιο του… 2023! Δηλαδή με την συμπλήρωση της τετραετίας. Υπήρξαν όμως και οι δύσπιστοι, που δεν αρκούνται στις διαβεβαιώσεις του αρχηγού τους και λένε ότι οι εκλογές θα γίνουν εφέτος, ίσως το φθινόπωρο. Ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είναι ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, τότε τον τόπο για δύο ή τρεις μήνες θα τον κυβερνά είτε υπηρεσιακή κυβέρνηση, είτε κυβέρνηση δικαστών και ο κ. Μητσοτάκης δεν ρισκάρει μεσούντος του πολέμου και μεσούσης της πανδημίας να αφήσει την χώρα σε μια τέτοια κυβέρνηση.

***
Αλλαγή εκλογικού νόμου σημαίνει ηττοπάθεια

Θα σας μεταφέρω τώρα τι ειπώθηκε σε μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τον εκλογικό νόμο. Ο Πρωθυπουργός φρόντισε με το «καλημέρα» να κόψει κάθε συζήτηση για αλλαγή, τροποποίηση ή (την καινούργια λέξη που χρησιμοποίησαν ορισμένοι) τη «βελτίωση» του εκλογικού νόμου με την προσθήκη άλλων δέκα εδρών στα μπόνους. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εάν αλλάξει ο εκλογικός νόμος σημαίνει ηττοπάθεια, την οποία δεν ανέχεται και διαμήνυσε στους συνεργάτες του το «πιστεύω» του ότι θα κερδίσει τις εκλογές με τον ισχύοντα νόμο.

***
Τσίπρας και Χρυσοχοΐδης

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας επιμένει πως έχουμε ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Και φέρνει ως παράδειγμα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο δέχθηκε προσφάτως στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός και στη συνάντηση αυτή ανακοινώθηκε και η εκλογική περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφιος. Κατά τον κ. Τσίπρα ποίος ο λόγος από τώρα να ανακοινώνονται υποψήφιοι και οι εκλογικές τους περιφέρειες;

***
Η τεθλασμένη γραμμή για τον ΕΝΦΙΑ και η μαγκιά

Ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής τον κ. Τσίπρα, που καθόταν απέναντι στο έδρανό του, εάν θα ψηφίσει την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Από τον κ. Τσίπρα ακούστηκε ένα «ναι» και ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε τι σημαίνει αυτό το «ναι», εάν δηλαδή θα ψηφίσει ή θα του απαντήσει στην δευτερολογία του, γιατί όπως του είπε ο κ. Μητσοτάκης «είστε ικανός να κάνετε και τα δύο». Όντως ο κ Τσίπρας στη δευτερολογία του είπε: «Μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ και μου κάνετε και κόλπα εδώ αν θα το ψηφίσω. Με ρωτάτε αν θα το ψηφίσω, ωραία μαγκιά αυτό. Προφανώς! Και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη εμείς θα το ψηφίζουμε» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Έλα όμως που όταν μίλησε η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει ένα μέρος της μείωσης. Δηλαδή, όπως έλεγαν στη Βουλή οι γαλάζιοι βουλευτές, ποιος ήταν στην κομματική γραμμή; Ο κ. Τσίπρας ή η κυρία Αχτσιόγλου; Για αυτό τον λόγο έκαναν λόγο για «τεθλασμένη γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ». Εν συνεχεία ζήτησαν και ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

***
Οι… ανεπίστρεπτες ζημιές

Άκουσα τον κ. Τσίπρα να καλεί από το βήμα της Βουλής τον κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει την εξουσία, αλλά με ένα παράξενο τρόπο. Του είπε συγκεκριμένα «φύγετε πριν οι ζημιές γίνουν… ανεπίστρεπτες». Αυτό το «ανεπίστρεπτες», με έβαλε σε προβληματισμούς και σε υποψίες. Τι ακριβώς ήθελε να πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον κ. Μητσοτάκη. Μήπως έκανε κάποιο σαρδάμ και μπέρδεψε τη λέξη ανεπίτρεπτες με τη λέξη «ανεπίστρεπτες»; Ρώτησα ειδικούς γλωσσολόγους και καθηγητές πανεπιστημίων (όπως για παράδειγμα τον Γιώργο Μπαμπινιώτη) να μου εξηγήσουν τι ακριβώς ήθελε να πει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που μου είπαν όλοι ήταν πως δεν υπάρχει η φράση «ζημιές ανεπίστρεπτες». Θα μπορούσε να το πει με πιο απλά λόγια που όλοι θα καταλάβαιναν, φερ΄ειπέιν «ζημιές ανεπανόρθωτες» και όχι ανεπίστρεπτες. Κάτι που δεν άφησαν ασχολίαστο ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ που προσπαθούσαν να βρουν φράσεις με το…«ανεπίστρεπτη ζημιά»,. Δεν βρήκαν όμως και περιορίστηκαν στο… «ανεπίστρεπτη προκαταβολή» ή «επιστρεπτέα προκαταβολή»..

***
Πρόεδρε γιατί δεν τον λυπήθηκες;

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός τελείωσε τις ομιλίες του και βγαίνει στο διάδρομο της Βουλής καθοδόν προς το γραφείο του συναντά τον βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Υψηλάντη. Ο βουλευτής, χωρίς να χάσει χρόνο του λέει: «Πρόεδρε γιατί δεν λυπήθηκες τον Τσίπρα σήμερα στις ομιλίες σου; Ο Πρωθυπουργός χαμογέλασε και του είπε: «Συμβαίνει πάντοτε αυτό, στις παραμονές του ταξιδιού μου στις Βρυξέλλες».

***
Καραβίσια γεύματα σε πολεμικά

Τα γαλλικά πολεμικά καράβια φημίζονται για την κουζίνα τους. Με κύριο πιάτο συνήθως το ψάρι (και συγκεκριμένα τη γλώσσα μενιέρ σε μια light εκδοχή) είναι το έδεσμα που συνήθως προσφέρουν. Ένα τέτοιο γεύμα δοκίμασε τις προάλλες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πάνω σε μια φρεγάτα τύπου Φρεμ. Απόψε πρόκειται να δοκιμάσει ακόμα ένα καραβίσιο δείπνο επί του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ μαζί με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί. Και πως θα ανταποδώσει τα γεύματα ο υπουργός; Μαθαίνω λοιπόν ότι αμέσως μετά την παρέλαση ο υπουργός θα παραθέσει γεύμα στο Λαιμό της Βουλιαγμένης και συγκεκριμένα στο εστιατόριο «Ιθάκη». Δεν ξέρω εάν στο μενού περιλαμβάνεται ο παραδοσιακός μπακαλιάρος- σκορδαλιά, αλλά να είστε βέβαιοι ότι το μενού θα περιλαμβάνει φρεγάτες, ευρωστρατό και αμυντική συνεργασία.

***
Όταν οι Ρώσοι ισοπέδωσαν την Μαριούπολη

Την ισοπέδωσαν την μαρτυρική Μαριούπολη οι Ρώσοι. Δεν σεβάστηκαν ούτε τα μνημεία της, ούτε τα σπίτια της, ούτε τους 100.000 εγκλωβισμένους κατοίκους της, που παραμένουν χωρίς νερό, τρόφιμα και φάρμακα.. Όπως φαίνεται και στα πλάνα βίντεο από drone που ανάρτησε στο Telegram o σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γκεραστσένκο η Μαριούπολη είναι μια ισοπεδωμένη πόλη μετά το ρωσικό σφυροκόπημα. Στην Αθήνα παρακολουθούν προσεκτικά και με έκδηλη ανησυχία για τους ομογενείς μας που ζούνε εκεί τη δραματική κατάσταση. Ο βομβαρδισμός της παράκτιας πόλης είναι ασταμάτητος. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει πλέον μέσα στην μαρτυρική πόλη και απειλούν τον άμαχο πληθυσμό, ενώ βομβαρδίζεται ανελέητα από όλες τις πλευρές, ακόμα και από ρωσικά πλοία που βρίσκονται στην Αζοφική Θάλασσα. Και ξέρετε από πού άρχισαν να βομβαρδίζουν οι Ρώσοι την Μαριούπολη; Από την Αζοφική Θάλασσα, χρησιμοποιώντας ένα στολίσκο περίπου επτά πλοίων. Μπήκαν οι Ρώσοι στην πόλη, το ερώτημα είναι πώς θα την κρατήσουν;

***
Τον έσωσε ένα…τσιγάρο

Πάντως εάν δεν υπήρχε ο βομβαρδισμός του εργοστασίου αεροπλάνου Αντόνοφ στην περιοχή Νίβκι του Κιέβου δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στο πολεμικό μέτωπο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Οι Ρώσοι ήθελαν να κτυπήσουν αυτό το εργοστάσιο εκτόξευσαν εναντίον του πυραύλους, η ουκρανική αεράμυνα τους εξουδετέρωσε πλην όμως τα θραύσματα των πυραύλων έπεσαν σε σπίτια. Όταν έφθασε εκεί ο δημοσιογράφος Μίλτος Σακελλάρης είδε έναν ηλικιωμένο έξω, από το κατεστραμμένο από θραύσματα ρωσικού πυραύλου σπίτι του να καπνίζει και να φαίνεται… χαρούμενος. Τι είχε συμβεί; Βγήκε έξω για να κάνει ένα τσιγάρο όταν η οβίδα έπεσε στο σπίτι του. Χαμογελώντας έλεγε ότι να μια περίπτωση που το τσιγάρο έσωσε ζωή.

***
Ο Δήμαρχος Κιέβου και οι ουκρανικές αντεπιθέσεις

Ηγετική μορφή στο Κίεβο είναι ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίσκο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, ο οποίος κυκλοφορεί στην ουκρανική πρωτεύουσα πάντοτε με τον αδελφό του Βλαντιμίρ, επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, με τέσσερις φρουρούς και με ένα θωρακισμένο γιαπωνέζικο SUV.«Ο στόχος του επιτιθέμενου είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η καρδιά της χώρας μας», είπε ο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα ιστορικό πάρκο στο κέντρο της πόλης με θέα στον ποταμό Δνείπερο. «Υπάρχουν πάντα πολλές επιθέσεις από τα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης μας», είπε ο Κλίτσκο, στους πρόποδες ενός διάσημου αγάλματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Αυτό όμως που είπε και έκανε εντύπωση (και μάλιστα το είπε στα αγγλικά για να το καταλάβουν όλοι, όπως μου είπαν οι Έλληνες συνάδελφοι που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα στο Κίεβο, είναι ότι οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν τις αντεπιθέσεις. Και είχαν μάλιστα και τα πρώτα αποτελέσματα, αφού έχουν ανακαταλάβει χωριά.

***
Έραβαν νυφικά, τώρα ράβουν γιλέκα για στρατιώτες

Από το μέτωπο της Λβιλ ουδέν νεότερο. Μπορεί οι σειρήνες να ηχούν σε αυτή την πόλη που έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς,., αλλά η ζωή των κατοίκων συνεχίζεται κανονικά. Είναι μακριά από τον πόλεμο και ότι είχαν να βομβαρδίζουν οι Ρώσοι (όπως το αεροδρόμιο) το έκαναν. Η άνοιξη ήρθε στην πόλη αυτή (το θερμόμετρο χθες έδειχνε 15 βαθμούς κελσίου σε μια ηλιόλουστη μέρα), τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοικτά, τα πάρκα γεμάτα από κόσμο, οι κάτοικοι φρόντισαν να προστατεύσουν τα μνημεία τους και με το μόνο που ασχολούνται και έχει να κάνει με πόλεμο είναι η προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Κίεβο και Μαριούπολη καθώς και η βοήθεια που παρέχουν στους πρόσφυγες.

Ένα εργαστήρι νυφικών στη Λβιβ πριν από τον πόλεμο, ράβει πλέον γιλέκα για στρατιώτες. Η επιχείρηση ανήκει σε ζευγάρι Ουκρανών που έχουν ζήσει χρόνια στην Ελλάδα και μιλάνε στην ΕΡΤ για το όλο εγχείρημά τους, που δεν είναι το μόνο στη χώρα, όπου ο κόσμος κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή της εισβολής, για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις με όποιο τρόπο μπορεί.