Προετοιμασία 45΄ Μαγείρεμα 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 50 ντολμαδάκια)

60 αμπελόφυλλα φρέσκα ή σε βάζο

120 γρ. φακές ψιλές

1 κ.γ. κόκκοι μαύρου πιπεριού

Αλάτι, πιπέρι

1 φύλλο δάφνης

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ολόκληρο, ξεφλουδισμένο

Τα κοτσάνια του μαϊντανού

1 σκελίδα σκόρδο

1 ματσάκι φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα

1 ματσάκι φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα τριμμένη

120 γρ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ

160 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα

50 ml χυμός λεμονιού

Ξύσμα ακέρωτου λεμονιού, για το σερβίρισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα κληματόφυλλα, τα πλένουμε και τα ζεματίζουμε για 3 – 4 λεπτά σε βραστό νερό, μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους και να μαλακώσουν. Αμέσως τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό με τους κόκκους πιπεριού, λίγο αλάτι, τη δάφνη, το ξερό κρεμμύδι, τα κοτσάνια του μαϊντανού και τη σκελίδα σκόρδου, για 10 – 15 λεπτά. Σουρώνουμε.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την ντομάτα, το ρύζι, τις φακές, 60 ml ελαιόλαδο, 1 κ.γ. από τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε με τα χέρια.

Απλώνουμε τα μικρότερα ή σκισμένα φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας που θα χρησιμοποιήσουμε (περίπου 10 φύλλα). Παίρνουμε ένα φύλλο, αν χρειάζεται κόβουμε το κοτσανάκι του, και το τοποθετούμε με τη γυαλιστερή μεριά προς τα κάτω στην επιφάνεια εργασίας μας. Βάζουμε πάνω του ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού γέμιση. Διπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου ώστε να κλείσουμε μέσα τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. Αρχίζουμε να τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε σπιράλ το ένα δίπλα στο άλλο, ξεκινώντας από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και καταλήγοντας στο κέντρο. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε και με επόμενες στρώσεις μέχρι να βάλουμε μέσα όλα τα φύλλα.

Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο γυρισμένο ανάποδα (το πιάτο καλό είναι να είναι περίπου ίδιο μέγεθος με την κατσαρόλα). Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να υπερκαλυφθούν τα ντολμαδάκια κατά ένα δάχτυλο περίπου. Προσθέτουμε λίγο αλάτι. Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά.

Αφαιρούμε προσεκτικά το πιάτο με ένα κουτάλι για να μην καούμε και αφήνουμε λίγο τα ντολμαδάκια να κρυώσουν. Σερβίρουμε σκέτα ή με ξύσμα λεμονιού και λίγο ωμό ελαιόλαδο.