Συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν μέσω twitter.

Η συνάντηση αυτή προμηνύει αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας. Η έκτακτη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου με αντικείμενο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Θα συζητήσουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ισχυρή υποστήριξή μας στην Ουκρανία και την περαιτέρω ενδυνάμωση της άμυνας και της αποτροπής του ΝΑΤΟ. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να παραμείνουν ενωμένες», έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στη συνάντηση που είχαν Ερντογάν και Μπάιντεν στη Ρώμη στο περιθώριο των εργασιών της G20, τον περασμένο Οκτώβριο, το κλίμα ήταν ψυχρό. Η Τουρκία μετά την αγορά των Ρωσικών S-400 έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, παρότι έχει δώσει προκαταβολές και αναμενόταν να παραλάβει αεροσκάφη.

Τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να άρει τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον αποκλεισμό υπέβαλε ανεπισήμως πρόταση στην Άγκυρα να στείλει τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που έχει αγοράσει στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσαν τρεις πηγές ενημερωμένες για το θέμα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Διαβάστε επίσης ΕΕ: Εγκρίθηκε η σύσταση ομάδας ταχείας επέμβασης έως και 5.000 στρατιωτών – «Στρατηγική Πυξίδα» με το βλέμμα σε Ρωσία και Τουρκία

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έριξαν την ιδέα αυτή σε Τούρκους ομολόγους τους τον περασμένο μήνα, χωρίς πάντως να φθάσουν στο σημείο να το προτείνουν επισήμως, εξήγησαν οι πηγές. Το θέμα τέθηκε επίσης, εν συντομία, όταν επισκέφθηκε την Τουρκία η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν αυτόν τον μήνα.

Η Τουρκία έχει υποβάλλει αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών F-16 και πακέτα εκσυγχρονισμού άλλων 80 που έχει ήδη στον στόλο της η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να αδράξουν την ευκαιρία για να επαναφέρουν την Άγκυρα στην τροχιά της Ουάσινγκτον. Οι προσπάθειες να βρεθούν «δημιουργικοί» τρόποι για τη βελτίωση των σχέσεων επιταχύνονται τελευταία, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.