Η Ρωσία αποφάσισε να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για μια ειρηνευτική συνθήκη με την Ιαπωνία μετά τις κυρώσεις που επέβαλε το Τόκιο για την εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Στην παρούσα κατάσταση η ρωσική πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει τις συνομιλίες για συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία, διότι είναι αδύνατο να συζητήσουμε την υπογραφή μιας θεμελιώδους συνθήκης με μια χώρα που τηρεί μια ξεκάθαρα μη φιλική στάση και προσπαθεί να προκαλέσει ζημιά στα συμφέροντα της χώρας μας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα μέτρα εναντίον της Ιαπωνίας

Έχει ληφθεί απόφαση να τερματιστούν τα ταξίδια των Ιαπώνων χωρίς βίζα κάτι που είχε προβλεφθεί στις συμφωνίες του 1991 και 1999 και προέβλεπαν τη δυνατότητα επίσκεψης των Ιαπώνων στις πρώην κατοικίες τους στις Κουρίλες Νήσους της Ρωσίας. Η Ρωσία εγκαταλείπει τον διάλογο με την Ιαπωνία για κοινή οικονομική δραστηριότητα στις Κουρίλες Νήσους και εμποδίζει την παράταση του καθεστώτος της Ιαπωνίας ως εταίρο στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

«Όλη η ευθύνη για τη βλάβη στις διμερείς σχέσεις και στα συμφέροντα της ίδιας της Ιαπωνίας βαρύνει το Τόκιο, το οποίο έχει συνειδητά κάνει την επιλογή του υπέρ μιας αντιρωσικής πολιτικής αντί της ανάπτυξης της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και γειτονίας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι κυρώσεις της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνία προστέθηκε στις χώρες που έλαβαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό TASS συνολικά 300 τίτλοι προϊόντων έχουν απαγορευτεί να εξάγονται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ημιαγωγών, εξοπλισμού για την ασφάλεια της ναυτιλίας και της αεροπορίας, μέσων επικοινωνίας, στρατιωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων όπλων, λογισμικού και εξοπλισμού διύλισης πετρελαίου. Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για 49 εταιρείες και οργανισμούς στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Rosoboronexport, Rostech, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας FSB και της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR.

Η Ιαπωνία έχει παγώσει επίσης τα περιουσιακά στοιχεία πολλών τραπεζών: Otkrytie, Novikombank, Sovcombank, VTB, Rossiya Bank, Promsvyazbank και VEB.RF. Επίσης, επιβλήθηκαν προσωπικοί περιορισμοί στη ρωσική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και πολλών Ρώσων επιχειρηματιών.