Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα από τη Ρωσία και πόλεις όπως το Κίεβο, η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο δεν θα αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή.

«Έχουμε ένα τελεσίγραφο με σημεία. «Ακολουθήστε τα και μετά θα τελειώσουμε τον πόλεμο»», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από την ουκρανική κρατική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία Suspilne. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να εκπληρώσει το τελεσίγραφο».

Να σταματήσει κάθε εμπόριο

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε στείλει ακόμη ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την να σταματήσει κάθε «εμπόριο» με τη Ρωσία και κυρίως να αρνηθεί τους ενεργειακούς της πόρους, σε βίντεο του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους Γερμανούς να ασκήσουν πίεση στους πολιτικούς τους προκειμένου η Ουκρανία να γίνει μια και για πάντα μέλος της Ευρώπης αλλά και για να διακόψουν κάθε οικονομική σχέση με τη Ρωσία.

Κανενός δικαίωμα

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει έναν λαό και να διαλύει την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προειδοποιήσαμε τους πολιτικούς σας ότι είναι επικίνδυνο να αποφασίζει η Μόσχα τι φυσικό αέριο παίρνετε και σε τι τιμή. Είπαμε ότι οι κυρώσεις ήταν απαραίτητες για να αποτραπεί αυτός ο πόλεμος. Σας παρακαλώ μην χρηματοδοτείτε την πολεμική μηχανή αυτής της χώρας, της Ρωσίας. Ο κατακτητής δεν πρέπει να πάρει ούτε ένα ευρώ».

«Κλείστε (στους Ρώσους) όλα τα λιμάνια. Μην τους προμηθεύετε αγαθά. Αρνηθείτε τις ενεργειακές πηγές ενέργειας. Πιέστε τη Ρωσία να φύγει από την Ουκρανία. Πιστεύω και ξέρω ότι η ειρήνη είναι πιθανή, αλλά πρέπει να δράσετε για να έχουμε ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.