Χταπόδι στη γάστρα

Το ετοιμάζουμε με δαμάσκηνα, καρότα, κρεμμυδάκια και πράσινες ελιές Χαλκιδικής.

Food styling Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 15′, Μαγείρεμα 10′, Ψήσιμο 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ  (για 4 μερίδες)

100 ml ελαιόλαδο

1.700 γρ. χταπόδι, ολόκληρο καθαρισμένο*

3 κρεμμυδάκια του στιφάδου, ψιλοκομμένα

2 καρότα, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο

2 κλωναράκια σέλερι, ψιλοκομμένα

400 ml κόκκινο κρασί

200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, κομμένα στη μέση

1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο ή ¼ κουτ. γλυκού ξερό

3 καρφάκια γαρίφαλο

1 ξερό φύλλο δάφνης

80 γρ. πράσινες ελιές Χαλκιδικής, χωρίς κουκούτσι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Σε μια γάστρα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το χταπόδι. Το γυρνάμε για 5′, να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα καρότα, το σκόρδο, το σέλερι και μόλις μαλακώσουν σβήνουμε με το κρασί. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 3′-4′, ρίχνουμε τα δαμάσκηνα, το δεντρολίβανο, το γαρίφαλο και τη δάφνη. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε την γάστρα στον φούρνο. Ψήνουμε για 30′ και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Ψήνουμε για ακόμη 30′, βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, ρίχνουμε τις ελιές, και σερβίρουμε.

* Πώς καθαρίζουμε το χταπόδι: Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της κουκούλας και αφαιρούμε τα εντόσθια. Προεκτείνουμε την τομή λίγο πιο κάτω, στη βάση των πλοκαμιών, όπου βρίσκουμε και αφαιρούμε το στόμα (είναι σαν σκληρή μπάλα). Ξεπλένουμε καλά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk