Νέο χτύπημα στο Κίεβο, το βράδυ της Τετάρτης, επεφύλασσαν οι ρωσικές δυνάμεις, την ώρα που η ουκρανική πρωτεύουσα είναι έτοιμη -έχοντας οχυρωθεί πλήρως- εδώ και ημέρες για ενδεχόμενη εισβολή των δυνάμεων του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ρωσικές οβίδες έπληξαν πολλά ιδιωτικά σπίτια στην περιοχή Podilsky. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει εικόνα για τραυματίες.

Παράλληλα, φέρεται να έχει χτυπηθεί και αγωγός αερίου, ο οποίος έχει υποστεί ζημιές.

Το μήνυμα του ουκρανού δημάρχου

«Ο εχθρός βομβάρδισε ξανά το Κίεβο απόψε. Οβίδες έπληξαν πολλά ιδιωτικά σπίτια στην περιοχή Podilsky. Εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης και γιατροί βρίσκονται επί τόπου. Η πυρκαγιά έχει εντοπιστεί, αλλά οι προσπάθειες για την κατάσβεσή της συνεχίζονται. Προς το παρόν, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

» Ένας αγωγός φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης έχει, επίσης, υποστεί ζημιές. Το ατύχημα αντιμετωπίζεται από εργαζόμενους στην υπηρεσία φυσικού αερίου».

Αγωνία για το Κίεβο

Με τον ρωσικό κλοιό να σφίγγει και τους κατοίκους του Κιέβου να θρηνούν καθημερινά θύματα από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς, τρεις ευρωπαίοι πρωθυπουργοί επισκέφθηκαν χθες την ουκρανική πρωτεύουσα εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της σκληρά δοκιμαζόμενης χώρας και τον πρόεδρό της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε άλλη επίδειξη ενότητας της Δύσης, ανακοινώθηκε ότι στις 24 Μαρτίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να συμμετάσχει σε έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Πριν από την άφιξη των τριών ηγετών στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είχε ανακοινώσει 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, προειδοποιώντας ότι «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή».

Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα τα χαράματα, ενώ μια πολυκατοικία τυλίχθηκε στις φλόγες έχοντας δεχθεί βλήμα πυροβολικού. Βομβαρδισμοί έπληξαν, επίσης, το Τσερνίχιβ, το Μικολάιφ, το Ντνίπρο και άλλα αστικά κέντρα.

Παρ’ όλα αυτά, ο ρωσικός στρατός συνέχιζε να μένει καθηλωμένος στις πύλες του Κιέβου, ενώ λίγο προτού συμπληρωθούν τρεις εβδομάδες πολέμου δεν είχε καταφέρει να καταλάβει ούτε μία από τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις.

«Δεν θα πάρετε τίποτα από την Ουκρανία. Θα αφαιρέσετε ζωές. Αλλά θα χαθούν και δικές σας ζωές. Γιατί να πεθάνετε; Για ποιον λόγο;» είπε ο Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, όπου καλούσε τους ρώσους στρατιώτες να λιποτακτήσουν.