Αναστάτωση και προβλήματα στις σχέσεις του υπουργείου Παιδείας με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει δημιουργήσει ο πρόχειρος σχεδιασμός στην επέκταση του Δικτύου των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, με την μετατροπή  συμβατικών δημόσιων σχολείων σε διάφορες γειτονιές της χώρας, που πλέον… καταργούνται.

Μετά την οξύτατη αντίδραση του Δήμου της Αθήνας στο θέμα της μετατροπής του 26ου γυμνασίου της περιοχής Κολωνακίου σε πειραματικό ώστε να συνδεθεί με το Μαράσλειο δημοτικό σχολείο, αντίστοιχες αντιδράσεις καταγράφονται και στον Δήμο Αμαρουσίου.

Στην περίπτωση της Αθήνας, να αναθεωρήσει την απόφαση για μετατροπή του 26ου δημόσιου Γυμνασίου Κολωνακίου, σε πειραματικό κάλεσε προχθές την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Κατανοούμε απολύτως την φιλοσοφία, όπως εκφράζεται από το υπουργείο Παιδείας  των συνδεδεμένων σχολείων» δήλωσε σχετικά ο κ. Μπακογιάννης. «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε, ότι είναι στην απολύτως σωστή κατεύθυνση. Είναι αδιαμφισβήτητα ευγενής αυτός ο στόχος, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αυτός ο στόχος δεν υπηρετείται ούτε με σχέδια επί χάρτου, ούτε με εντολές και σίγουρα όχι με τελεσίγραφα» ανέφερε.

«Δεν είναι δυνατόν για να επιλύσουμε ένα πρόβλημα, να δημιουργούμε ένα νέο, ένα μεγαλύτερο πρόβλημα και ταυτόχρονα να διαταράσσουμε μία ευαίσθητη ισορροπία» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης. Και πρόσθεσε ότι «η οποιαδήποτε μετατροπή, αποστερεί ένα δημοτικό σχολείο γειτονιάς, διαταράσσει την κοινωνική και μαθητική ζωή των μαθητών και ανατρέπει τον προγραμματισμό των οικογενειών. Επειδή λοιπόν δεν μπορεί να μεταθέτουμε στην τοπική κοινωνία, δεν μπορούμε να μεταθέτουμε στους γονείς, στα παιδιά, ένα πρόβλημα που εμείς οι ίδιοι δεν μπορέσαμε να λύσουμε τελικά και με διαβούλευση, καλούμε το υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει τη στάση του». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα στηρίξουμε τις οικογένειες και τους γονείς σε κάθε διεκδίκησή τους» κατέληξε ο Δήμαρχος Αθήνας.

Στο Μαρούσι

Στην περίπτωση του Αμαρουσίου, επίσης το 1ο δημοτικό σχολείο που ήταν συνδεδεμένο με το Γυμνάσιο και Λύκειο των εγκαταστάσεων του μένει «ξεκρέμαστο», αφού τώρα το Γυμνάσιο …καταργείται, για να μετονομαστεί σε πειραματικό.

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, έστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιστολή στην οποία αναφέρει ότι «η μετατροπή ενός σχολείου σε πειραματικό είναι στην κατεύθυνση της αναβάθμισης, αλλά επί της αρχής θεωρούμε πως οποιαδήποτε τέτοια απόφαση που επηρεάζει την τοπική κοινωνία, θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνέχεια διαλόγου και να συνυπολογίζονται οι απόψεις του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας».

«Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να επίσης να συνεκτιμά την πανδημική κρίση, της οποίας τις συνέπειες υφιστάμεθα ακόμη και η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως τη μαθητική κοινότητα και τις οικογένειές τους» ανέφερε.

«Συγκεκριμένα όσο αφορά το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου και το χαρακτηρισμό του σε Πειραματικό θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη η γειτνίασή του με το 1ο Δημοτικό Αμαρουσίου και τα όμορα 8ο Δημοτικό Αμαρουσίου και 16ο Δημοτικό Αμαρουσίου από τα οποία απορροφούνται οι μαθητές της έκτης τάξης στην 1η Γυμνασίου κάθε χρόνο. Υπάρχει ανησυχία σε γονείς των μαθητών διότι αλλάζει σε σημαντικό βαθμό ο προγραμματισμός της φοίτησης των παιδιών στο 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου. Συνεπώς προτείνουμε όπως οι μαθητές της έκτης τάξης των ανωτέρω Δημοτικών σχολείων, εισάγονται στην 1η Γυμνασίου του 1ουΠειραματικού Γυμνασίου Αμαρουσίου απρόσκοπτα και δίχως κλήρωση» ανάφερε ο δήμαρχος Αμαρουσίου.