Προετοιμασία 40′, Ψήσιμο περίπου 30′ + 12′ (για τα αμύγδαλα) Αναμονή τουλάχιστον 1 ώρα

 

ΥΛΙΚΑ  (για 12 μερίδες)

150 γρ. λευκά αμύγδαλα

100 γρ. μαύρες σταφίδες

1 κ.σ. μπράντι (κονιάκ)

6 αβγά

200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

320 γρ. ζάχαρη

6 κ.σ. κορν φλάουρ

900 γρ. ανθότυρο

Χυμός 1 λεμονιού

Ξύσμα 1 ακέρωτου λεμονιού

Ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Κανέλα, για πασπάλισμα (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C και καβουρδίζουμε εκεί τα αμύγδαλα για 12 λεπτά. Τα βγάζουμε να κρυώσουν, για τουλάχιστον 30 λεπτά, και τα χτυπάμε στο μπλέντερ, ώστε να κρατάνε λίγο, δεν τα θέλουμε να είναι σκόνη. Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο μπράντι και χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάμε για περίπου 7 λεπτά μέχρι να γίνουν μαρέγκα (φροντίζουμε να είναι εντελώς στεγνός ο κάδος γιατί η υγρασία καταστρέφει τη μαρέγκα). Την αδειάζουμε σε ένα μπολ και πλένουμε και στεγνώνουμε τον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε εκεί το βούτυρο με τη ζάχαρη και αφού αφρατέψει το μείγμα, ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Λιώνουμε το ανθότυρο με ένα πιρούνι. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το λιωμένο τυρί στο μείγμα και το χτυπάμε, με το φτερό, στη σιγανή ταχύτητα. Μπορούμε να το ανακατέψουμε και απλά με μια σπάτουλα. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες, αφού τις μουλιάσουμε. Τέλος, ενσωματώνουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μεγάλο ταψί και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Η μυζηθρόπιτα θα βγει σχετικά λεπτή. Αν χρησιμοποιήσουμε μικρότερο ταψί θα γίνει πιο χοντρή, αλλά θα πρέπει να την ψήσουμε λίγο παραπάνω.

Τη βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.