Κάθε μέρα που ξημερώνει στο πολύπαθο Κίεβο, κάθε στιγμή που πλησιάζει έως την τελική εισβολή των Ρώσων, τόσο πιο πολύ πεισμώνει τους Ουκρανούς να αντισταθούν. Παρασκευή πρωί, 11 Μαρτίου και η θερμοκρασία είναι μείον 9 βαθμούς στην Ουκρανική πρωτεύουσα. Οι σειρήνες κάθε λίγο και λιγάκι κτυπούν δαιμονισμένα. Ελάχιστοι βρίσκονται στους δρόμους και αυτοί που τους βλέπει κανείς να κινούνται βιαστικά πάνε στα χαρακώματα και οι γυναίκες στα καταφύγια. Οι εικόνες που θα σας περιγράψω παρακάτω αφορούν τρία νεαρά κορίτσια που ο πόλεμος τα έκανε να αλλάξουν ρυθμούς ζωής, να ζουν μέρα με τη μέρα αντιμετωπίζοντας τον εισβολέα. Τρία κορίτσια που δεν έφυγαν, που το καλάσνικοφ έγινε πλέον προέκταση του εαυτού τους.

* Η Ιλνα, ένα δίμετρο ξανθό κορίτσι στέκεται σχεδόν ακίνητη μέσα στο κρύο, με το δυτικού τύπου κράνος της και με ζωσμένο στη μέση το καλάσνικοφ, έξω από ένα κέντρο πληροφοριών στο Κίεβο. «Απόρρητο σημείο», το έχει ονομάσει ο ουκρανικός στρατός, αλλά η Ίλνα με πρόσωπο ανέκφραστο που έχει στεγνώσει από τα δάκρυα, ίσως να έχει χάσει κάποιο δικό της πρόσωπο. Και το μόνο που λέει όταν την συναντά κανείς είναι το σύνθημα «Δόξα στην Ουκρανία» και «Έξω οι Ρώσοι από την Ουκρανία». Η Ιλνα κατάγεται από την Κριμαία, ήταν στην Κριμαία όταν οι Ρώσο την προσάρτησαν. Πολέμησε και εκεί.

*Για τη Μάγια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο μικρός της αδελφός μόλις 17 ετών έχασε τη ζωή του, πολεμώντας τους εισβολείς σε μια μάχη λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο. Δεκαεφτά ετών, σχεδόν αμούστακος, χωρίς να χαρεί τη ζωή, θυσιάστηκε για την πατρίδα του. Η Μάγια έπνιξε τον πόνο της, πήρε το όπλο της και πήγε να καταταγεί στην πολιτική άμυνα. Όχι μόνον κατασκευάζει, αλλά διδάσκει και πως να κατασκευάζουν τις μολότοφ. Χρησιμοποιεί μπουκάλια από κρασί, αντί μπίρας, δημιουργεί ένα μείγμα από βενζίνη και ασετόν (για να είναι πιο εύφλεκτο) και κλείνει τις μολότοφ, όχι μόνον με πανί αλλά και με στουπί από αυτά που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί στα συνεργεία αυτοκινήτων. Έχει κατασκευάσει χιλιάδες βόμβες μολότοφ.

* Η Οσλάνα είναι ηθοποιός. Αυτό το χαριτωμένο κορίτσι με σπουδές σε δραματικές σχολές, πήρε και αυτή το όπλο της και έκανε κάτι το ασυνήθιστο. Δημιούργησε για τους Ουκρανούς στρατιώτες ένα ερασιτεχνικό εστιατόριο. Όταν την συνάντησε ο δημοσιογράφος Μίλτος Σακελλάρης μαγείρευε κοτόσουπα. Μόλις ετοιμαζόταν το φαγητό περνούσαν οι στρατιώτες για να φάνε. Μαγειρεύει τα πάντα από λαχταριστές ομελέτες για πρωϊνό, έως κοτόπουλο στον φούρνο, μπιφτέκια, όσπρια, ψαρικά εάν βρίσκει. Τα εστιατόρια στο Κίεβο είναι κλειστά και τα γεύματα της Οσλάνας είναι ανεκτίμητα για τους Ουκρανούς στρατιώτες.

* Είναι βεβαίως και η Μαριάννα, από την Μαριούπολη που γέννησε ένα κοριτσάκι και έγινε πρώτη είδηση σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Σας θυμίζω πως είναι η γυναίκα που -είχε βρεθεί στο στόχαστρο της ρωσικής προπαγάνδας όταν ρωσικά μίντια αλλά και η ίδια η ρωσική πρεσβεία στη Μεγάλη Βρετανία, είπε πως δεν ήταν έγκυος και δεν βρισκόταν στο συγκεκριμένο κτήριο αλλά ήταν ηθοποιός η οποία μάλιστα έβαλε μέικ απ για να δείξει πως έχει αίματα από την επίθεση.

***
Επεισόδιο με την ΑΕΡΟΦΛΟΤ στο FIR Αθηνών

Η χώρα μας όπως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκλεισε τον εναέριο χώρο της για όλα τα ρωσικά αεροπλάνα, αλλά και για όλα τα ρωσικά ιδιωτικά τζετ που πηγαινοέρχονται στην περιοχή μας. Και ξαφνικά, ένα αεροσκάφος της ΑΕΡΟΦΛΟΤ ζήτησε από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος άδεια να εισέλθει στο FIR Αθηνών για υπέρπτηση με προορισμό τη Μόσχα. Ο πύργος ελέγχου (approach center) ευγενέστατα ειδοποίησε τον πιλότο της ΑΕΡΟΦΛΟΤ ότι για τα ρωσικά αεροπλάνα είναι κλειστός ο ελληνικός εναέριος χώρος. Τότε τι νομίζετε ότι σκαρφίστηκαν οι Ρώσοι για να περάσουν. Δήλωσαν πως η πτήση είναι «κατεπείγουσα» και «ανθρωπιστική». Όταν ο πύργος ελέγχου ρώτησε τι εννοούν με τον όρο «ανθρωπιστική πτήση», ο πιλότος απάντησε «μεταφέρουμε παραολυμπιονίκες». Βεβαίως του απαγορεύθηκε η διέλευση, αλλά ο πιλότος έστρεψε τη συχνότητα του ασυρμάτου στην Αττάλεια και ζήτησε από τους Τούρκους να περάσει. Άλλωστε ο τουρκικός εναέριος χώρος δεν είχε κλείσει για τα ρωσικά αεροπλάνα.

***
Στο Çengelköy θα συναντήσει ο Ερντογάν τον Μητσοτάκη

Όχι δεν πρόκειται να γίνει η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην αριστοκρατική συνοικία Θεραπεία της Κωνσταντινούπολης. Για να είμαι ακριβής δεν πρόκειται καν να γίνει σε κάποιο μέγαρο της ευρωπαϊκής πλευράς της Πόλης. Ο Ερντογάν αποφάσισε η συνάντηση να γίνει σε κάποιο από τα μέγαρά του στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, στο Τσεγκέλκιοϊ (Çengelköy). Αποτελεί προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Άλλοτε γραφόταν στην ελληνική με την ανεπίσημη ονομασία «Αγκυροχώριον». Εκεί υπάρχει σήμερα η ορθόδοξη ελληνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Χρυσοκεράμου ή Χρυσοκεραμιδά), καθώς και σχολείο. Κατά τον Έλληνα δημοσιογράφο Σταύρο Βουτυρά που καταγόταν απ΄ αυτό το προάστιο η ονομασία Τσεγκέλκιοϊ αποτελεί παραφθορά της άλλοτε βυζαντινής ονομασίας του «Τα Συγκέλλου», η οποία προήλθε από την παρακείμενη Μονή Συγκέλλου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ζωές που χάνονται στον αχρείαστο, όπως τον ονομάζει ο κ. Μητσοτάκης πόλεμο, η επισιτιστική κρίση που έφερε και η ακρίβεια δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για άλλες συζητήσεις.

***
Το ξεχωριστό δείπνο στις Βερσαλλίες

Η γαλλική κουζίνα είναι ξακουστή σε όλο τον πλανήτη. Το ίδιο και οι Γάλλοι σεφ. Ο Πρόεδρος Μακρόν ετοίμασε ένα ειδικό δείπνο για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παλάτι των Βερσαλλιών. Άρχισαν το δείπνο με τάρτα από χτένια, συνεχίστηκε με το κύριο πιάτο που ήταν κοτόπουλο ρολό (εντελώς διαφορετικό από τα κοτόπουλα ρολό που μαγειρεύουμε στην Ελλ΄φδα0, πράσινη σαλάτα, συνοδεία κόκκινου κρασιού και για επιδόρπιο αχλάδι βουτηγμένη στη σοκολάτα. Αλλά το κύριο μενού ήταν η Ουκρανία και η ενέργεια και έλαβαν με απόφαση σταθμό για απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο έως το 2027.

***
Ζωηρή συζήτηση γαλάζιων για εκλογές

Ενώ η κυβέρνηση πότε διά στόματος του Πρωθυπουργού, πότε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου εξορκίζει τις πρόωρες εκλογές (λέγοντας μάλιστα ότι όσοι τις ζητούν είναι εκτός χρόνου και τόπου) σας πληροφορώ ότι στα πηγαδάκια βουλευτών της ΝΔ που σχηματίζονται καθημερινώς στη Βουλή μοναδικό θέμα συζήτησης δεν είναι άλλο από τις… εκλογές. Το θέμα της ακρίβειας, η τιμή της βενζίνης, ο πληθωρισμός που σκαρφάλωσε στο 7,2%, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνουν τους βουλευτές να εκτιμούν ότι οι εκλογές δεν είναι μακριά. Το γεγονός μάλιστα ότι δημοσκοπικά οι ηγέτες αυξάνουν την δημοφιλία τους σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων (όπως έκαναν οι Μπάιντεν και Μακρόν), εκτιμούν ότι και ο κ. Μητσοτάκης δημοσκοπικά κερδίζει με την κρίση και αυτό το αποδεικνύουν, όπως λένε, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που αύξησαν την διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι λένε ότι θα πρέπει να γίνουν εκλογές το ταχύτερο (και προσδιορίζοντας μάλιστα και ημερομηνία, την 22α Μαΐου). Και τούτο , όπως ισχυρίζονται, λόγω της ακρίβειας τη στιγμή που τα βενζινάδικα δείχνουν την αμόλυβδη πάνω από δύο ευρώ το λίτρο. Άρχισαν μάλιστα να τρολάρουν την κατάσταση με.. ανέκδοτα, κάνοντας λόγο για έναν τύπο που πάει σε ένα βενζινάδικο και ο βενζινοπώλης τον ρωτά, τι να του βάλει, απλή, αμόλυβδη ή σούπερ αμόλυβδη και αυτός να απαντά, «τίποτα, απλά κοιτάζω, ευχαριστώ».

***
Και… προγνωστικά αποτελεσμάτων

Υπάρχουν όμως και βουλευτές της ΝΔ (όχι πολλοί, δύο με τρεις) που επιδίδονται και σε ένα άλλο «άθλημα», το οποίο έχει την ονομασία… «προγνωστικά εκλογών». Για παράδειγμα ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης προβλέπει ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο, ποιο δεύτερο και με τι ποσοστό. Συγκεκριμένα χθες σ΄ένα πηγαδάκι γαλάζιων βουλευτών έλεγε πως η ΝΔ (με την απλή αναλογική) θα συγκεντρώσει 34% (Plus), ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το ΚΙΝΑΛ 15%, το ΚΚΕ, 5,5-6%, η Ελληνική Λύση 5%, ο Βαρουφάκης 3% και όλοι οι υπόλοιποι 8-10%. Τις εκλογικές προβλέψεις του τις κατέγραψα και σας τις παρουσίασα, λέγοντάς σας πως αμαρτία ουκ έχω. Υπήρξαν όμως άλλοι βουλευτές που του έλεγαν ότι θα «πέσει έξω», ό,τι «έβαλε μεγάλο ποσοστό στον Βαρουφάκη» και ότι θα πρέπει να υπολογίσει ότι οι ψηφοφόροι στην κρίση και στους πολέμους συσπειρώνονται στην κυβέρνηση και σε πολιτικούς που- είτε συμφωνεί κανείς, είτε όχι- μπορεί να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις.

***
Το μαλακό σιτάρι και τα κρουασάν

Πάρτε, τώρα χαρτί και μολύβι και υπολογίστε, πόσο θα ακριβύνει το ψωμί. Κάθε χρόνο η χώρα μας προμηθευόταν 250.000 τόνους μαλακό σιτάρι από Ουκρανία και Ρωσία. Για τις ανάγκες της ήθελε, όπως με πληροφορεί ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, 900.000 τόνους μαλακό στάρι. Συνεπώς η ρωσο-ουκρανική εισαγωγή ήταν περίπου το 1/4 της συνολικής ανάγκης της χώρας μας. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις από άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Γερμανία εάν θελήσουμε. Αλλά ο υπουργός αποκαλύπτει και τούτο; Ξέρετε ότι έχουμε 25 χρόνια να εισάγουμε σιτάρι από τις ΗΠΑ; Η τελευταία φορά ήταν το 1997 όταν ένα πλοίο έφθασε στο Πειραιά για να ξεφορτώσει αμερικανικό σιτάρι, το οποίο κάποιος είπε ότι μεταφέρει μικρόβιο, το σιτάρι δεν ξεφορτώθηκε και πληρώσαμε και αποζημίωση περίπου 300.000 ευρώ. Αλλά μιλάμε για μαλακά σιτάρι. Σε τι χρησιμεύει; Ο υπουργός λέει ότι χρησιμεύει στα κρουασάν και στα κέικ, όχι στο ψωμί. Όσον αφορά το σκληρό σιτάρι, ο κ. Γεωργαντάς λέει πως έχουμε μπόλικο, αφού μάλιστα το εξάγουμε.

***
Παίρνουμε ενέργεια από πυρηνικό εργοστάσιο

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν αλλά η χώρα μας εισάγει ηλεκτρική ενέργεια η οποία παράγεται από πυρηνικό εργοστάσιο και συγκεκριμένα από το βουλγαρικό πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι. Παραδοσιακά εδώ και χρόνια άλλωστε εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Βουλγαρία. Το 30-40% του βουλγαρικού ηλεκτρικού ρεύματος που εισάγουμε προέρχεται από πυρηνικό σταθμό. Στο προσεχές μέλλον όλη η ενέργεια που θα εισάγουμε από την Βουλγαρία θα παράγεται αποκλειστικά από πυρηνικό σταθμό. Και ξέρετε γιατί;

Τις προάλλες, τώρα που η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκε στα ύψη, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παρέθεσε ένα γεύμα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στους δύο αναπληρωτές πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας καθώς και στον Βούλγαρο ομόλογό του Αλεξάντερ Νικόλοφ, αφού πρώτα οι Βούλγαροι είχαν επισκεφθεί τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θέμα της συζήτησης ήταν πώς μπορεί η χώρα μας να εισάγει φθηνότερο ρεύμα από την Βουλγαρία, διότι μπορεί να αγοράζουμε ρεύμα από την γειτονική αυτή χώρα αλλά το αγοράζουμε ακριβά, με βάσει την ημερήσια τιμή ρεύματος. Αυτό, να ξέρετε μας στοιχίζει πολύ ακριβά και συζητήσαμε με τους Βούλγαρους τη δυνατότητα για μακροπρόθεσμο συμβόλαιο έως και 20 χρόνια για φορτίο βάσης (base load) που θα είναι σταθερά πολύ πιο φθηνό. Η Βουλγαρική πλευρά πρότεινε αμέσως το ρεύμα που θα παρέχεται στην Ελλάδα να παράγεται αποκλειστικά από τον νέο πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν δίπλα από το Κοζλοντούι. Δηλαδή όλη την ενέργεια που θα μας παρέχουν θα παράγεται εφεξής από πυρηνικό σταθμό. Και από την Ρουμανία θα πείτε; Δεν θα αγοράσουμε και από εκεί ηλεκτρικό ρεύμα; Όχι, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ότι στην Ρουμανία, αλλά και γενικότερα στους βόρειους γείτονές μας θα τους παρέχουμε εμείς ηλεκτρικό ρεύμα, τη λεγόμενη πράσινη ενέργεια, αυτή, την φθηνή, που συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο.

 ***
Τα μυστήρια της ΕΤΑΔ

Σοβούσε εδώ και καιρό η κρίση στα ηγετικά κλιμάκια της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ο πρόεδρός της, άλλοτε υπουργός Οικονομικών, κ. Αντ. Μπέζας δεν έβρισκε σημείο επαφής με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Στ. Βλαστό. Κάθε λίγο και λιγάκι και οι δύο κατέφευγαν είτε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε στη διοίκηση του Υπερταμείου προκειμένου να επιλύσουν τις διαφορές τους. Βαθμιαία, λόγω αυτών ακριβώς των αγεφύρωτων διαφορών, η ΕΤΑΔ δεν μπορούσε να κάνει βήμα. Εν τέλει η Διοίκηση του Υπερταμείου, αναγνωρίζοντας και τις εκλεκτικές συγγένειες του Μεγάρου Μαξίμου με τον κ. Βλαστό, επέλεξε να απομακρύνει τον κ. Μπέζα. Αυτή είναι η απλή και μόνη αλήθεια. Τώρα η διοίκηση του Υπερταμείου ελπίζει ότι με την τοποθέτηση του κ. Γρ. Αναστασιάδη στη θέση του προέδρου η εταιρεία θα βρει επιτέλους τον δρόμο της.