Την αντίθεσή τους απέναντι στην απόφαση της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να αφαιρέσει οκτώ κατηγορίες από την ζωντανή μετάδοση της απονομής των 94ων βραβείων Οσκαρ εξέφρασαν σε ανοιχτή επιστολή τους αρκετά μέλη της Ακαδημίας, ανάμεσα στα οποία και φετινοί υποψήφιοι, όπως οι σκηνοθέτες Στίβεν ΣπίλμπεργκWest Side Story») και Τζέιν Κάμπιον («Η εξουσία του σκύλου»).

«Καλλιτεχνικοί τομείς όπως η μουσική, το μοντάζ, ο σχεδιασμός παραγωγής, το μακιγιάζ και οι κομμώσεις και ο ήχος θα αξίζουν πάντα τον ίδιο σεβασμό και την ίδια αναγνώριση με εκείνους της υποκριτικής, της σκηνοθεσίας και των οπτικών εφέ» αναφέρεται στην επιστολή.

Είναι γνωστό ότι επί σειρά ετών, το κανάλι ABC που μεταδίδει τις τελετές των Οσκαρ, προσπαθούσε να βρει τρόπους ώστε ορισμένες από τις κατηγορίες από την κύρια τηλεοπτική μετάδοση της λαμπρής βραδιάς να αφαιρεθούν. Η εξαιρετικά χαμηλή θεαματικότητα των περσινών Οσκαρ έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφαση της Ακαδημίας να αφαιρέσει τελικά οκτώ κατηγορίες.

Οι κατηγορίες αυτές αφορούν τις μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων, την μουσική, το μοντάζ, το μακιγιάζ και τις κομμώσεις (κοινή), της σκηνογραφίας και του ήχου. Οι νικητές σε αυτές τις κατηγορίες θα παρουσιαστούν πριν από τη ζωντανή μετάδοση αν και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, θα αναφερθούν.

«Συνειδητοποιούμε ότι αυτού του είδους οι αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία και ζητάμε από τα μέλη να καταλάβουν ότι στόχος μας ήταν να βρούμε μια ισορροπία στην οποία οι υποψήφιοι, οι νικητές, τα μέλη και το κοινό που παρακολουθεί θα έχουν όλοι μια ανταποδοτική εμπειρία εκπομπής» αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Ντέιβιντ Ρούμπιν.

Οι Σπίλμπεργκ και Κάμπιον αντέδρασαν πρώτοι στην απόφαση της Ακαδημίας για αυτή την αλλαγή. Ακολούθησαν και άλλοι μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Ντενί Βιλνέβ (του οποίου το «Dune» είναι εφέτος υποψήφιο σε πολλές κατηγορίες), ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (του οποίου το «Μονοπάτι των χαμένων ψυχών» είναι εφέτος υποψήφιο), ο Τζέιμς Κάμερον (κάτοχος Οσκαρ) και ο μουσικοσυνθέτης Τζον Γουίλιαμς που έχει κερδίσει πολλά βραβεία Οσκαρ.

«Νιώθω ότι στα βραβεία Οσκαρ δεν υπάρχει “πάνω από την γραμμή” ή “κάτω από την γραμμή”» είπε χαρακτηριστικά ο Σπίλμπεργκ. «Ολοι εμεις που ασχολουμαστε με τον κινηματογράφο βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή και προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε να πούμε τις καλύτερες ιστορίες. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι.»

—————————————-

Η απονομή των 94ων βραβείων Οσκαρ θα γίνει την Κυριακή 27 Μαρτίου στο Λος Αντζελες.