Ακριβώς τη στιγμή που η ταξιδιωτική βιομηχανία προσπαθούσε να επανέλθει από τη διετή ύφεση, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθε να φέρει τα πάνω κάτω.

Ο βαθμός στον οποίο οι ταξιδιώτες θα αισθανθούν τις επιπτώσεις του πολέμου εξαρτάται από τον προορισμό που θα επιλέξουν, αν και οι ειδικοί λένε ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου πιθανότατα θα επηρεάσει όλες τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, ακόμη και στα δρομολόγια εσωτερικού.

Για τους Αμερικανούς με διεθνή σχέδια, ο παγκόσμιος χάρτης, που πρόσφατα φαινόταν να επεκτείνεται με τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω κορωνοϊού σε πολλές χώρες, συρρικνώθηκε εκ νέου.

Αρκετές εταιρείες έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τα ταξίδια στη Ρωσία για το υπόλοιπο του έτους, γεγονός που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια στη Βαλτική, όπου το λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης ήταν ο τελικός προορισμός.

Όλα αυτά έρχονται την εποχή που πολλοί Αμερικανοί προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Κάποιοι διστάζουν. Σε μια πρόσφατη έρευνα σε περίπου 350 Αμερικανούς ταξιδιώτες σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου, η εταιρεία ερευνών αγοράς MMGY Global διαπίστωσε ότι το 47 τοις εκατό περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ουκρανία πριν κάνει σχέδια για την Ευρώπη.

Πιο ασφαλείς με covid

Η σύγκρουση ξεπέρασε τον κοροναϊό ως παράγοντα που επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων, με διπλάσιο αριθμό ερωτηθέντων να αναφέρουν ανησυχία για τον πόλεμο που εξαπλώνεται πέρα ​​από την Ουκρανία από εκείνους που φοβούνται την πανδημία.

Μέχρι στιγμής, οι ταξιδιωτικές εταιρείες δεν βλέπουν μαζικές ακυρώσεις, καθώς οι ταξιδιώτες, οι οποίοι μπορεί να έχουν δεσμευτεί να παραμείνουν ευέλικτοι από την πανδημία, εμμένουν στην αποφασιστικότητά τους. Σχεδόν το 65 τοις εκατό των Αμερικανών ενηλίκων που συμμετείχαν σε έρευνα από το TheVacationer.com, έναν ιστότοπο ταξιδιωτικής στρατηγικής, δήλωσαν ότι θα δεχτούν υψηλότερες τιμές, μεγαλύτερους χρόνους ταξιδιού ή άλλο αποτρεπτικό παράγοντα προκειμένου να ταξιδέψουν το 2022.

«Δεν βλέπουμε μια αλλαγή στη συμπεριφορά προς το παρόν από τους Αμερικανούς ταξιδιώτες μας», δήλωσε η Sarah Casewit, ανώτερη ταξιδιωτική επιμελήτρια της Origin, μια υπηρεσία ταξιδιωτικού σχεδιασμού που βασίζεται σε μέλη, η οποία έχει σημειώσει αύξηση στις κρατήσεις στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες.

Οποιαδήποτε ταλαιπωρία και αν αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες δεν είναι, φυσικά, τίποτα σε σύγκριση με τα δεινά που προκαλούνται στους Ουκρανούς. Πολλοί ταξιδιώτες θέλουν να υποστηρίξουν τους Ευρωπαίους που ήλπιζαν για μια ισχυρή καλοκαιρινή περίοδο, αλλά δεν θέλουν να περιπλέξουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες πολέμου.

Δεδομένου του απρόβλεπτου του πολέμου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτοι καθώς οι πτήσεις, οι κρουαζιέρες και οι περιηγήσεις προσαρμόζονται στη σύγκρουση.

Αναταράξεις στον αέρα

Κανένας εμπορικός αερομεταφορέας από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πετά στη Ρωσία.

Ωστόσο, η απαγόρευση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας να πετάμε πάνω από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και μεγάλο μέρος της Ρωσίας απαιτούνται ορισμένα δρομολόγια με δαπανηρές εκτροπές. Για εμπορικές πτήσεις που αναχωρούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτά τα δρομολόγια περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Ινδία, η οποία άνοιξε ξανά για τους τουρίστες μόλις στα μέσα Νοεμβρίου.

Η αλλαγή δρομολογίου για την αποφυγή του ρωσικού εναέριου χώρου στις πτήσεις της Ασίας με πτήσεις χαμηλότερου γεωγραφικού πλάτους πάνω από την Αλάσκα προσθέτει στο κόστος λειτουργίας αυτών των πτήσεων, δήλωσε ο Robert Mann, σύμβουλος αεροπορικών εταιρειών, ο οποίος υπολόγισε ότι μια επιπλέον ώρα πτήσης μπορεί να προσθέσει έως και 12.000 $.

Αυτά δεν είναι τα μόνα πρόσθετα έξοδα που θα μετακυλιστούν μέσω υψηλότερων τιμών εισιτηρίων. Το αυξανόμενο κόστος του πετρελαίου, που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά την απαγόρευση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, συμβάλλει στην αύξηση των αεροπορικών ναύλων.

Αλλά προς το παρόν, το ενδιαφέρον για την Ευρώπη παραμένει υψηλό μεταξύ των επιβατών. Η εφαρμογή αεροπορικών εισιτηρίων Hopper διαπίστωσε ότι οι τιμές στις πτήσεις με προορισμό την Ευρώπη από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί 16 τοις εκατό από τα μέσα Φεβρουαρίου, από 660 σε 763 δολάρια μετ’ επιστροφής, γεγονός που αποδίδει στον ενθουσιασμό μετά την Omicron για τα ταξίδια και στον συνήθη εποχιακό κύκλο ανόδου των τιμών.