Το…μάτι συναινετικά κλείνει ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προσεχή Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί θετική εξέλιξη την επικείμενη συνάντηση, ειδικά σε μια περίοδο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης. Αυτή η αντίληψη καταγράφηκε και στην χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος, μετά από έγκριση του κ. Τσίπρα, όπου όμως εκφράστηκε η ευχή η επιβεβλημένη συνάντηση να αποτελέσει και μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο,

Για την αξιωματική αντιπολίτευση ο διάλογος αυτός πρέπει να έχει σαφείς κόκκινες γραμμές, με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης και απώτερο σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Η στάση αυτή του κ. Τσίπρα δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά το έδαφος είχε διαμορφωθεί προ ημερών τόσο στο Κοινοβούλιο κατά την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την Ουκρανία αλλά και με την συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολαου στον ΑΝΤ-1.

Εκεί ο κ. Τσίπρας έδειξε να συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό, χαιρετίζοντας, όπως είπε, το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ανοιχτός στον διάλογο με την Τουρκία.

Μάλιστα στο Κοινοβούλιο επικαλέστηκε και Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας: «Σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπήρξε ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου και όταν ακόμα και μετά την Κύπρο και την κρίση με το “Χόρα” ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρέθηκε στη Βέρνη σε διάλογο και όταν μετά το “Σισμίκ” ο Ανδρέας Παπανδρέου βρέθηκε στο Νταβός για διάλογο».

Διαβάστε ακόμη: Αλέξης Τσίπρας: Με διάθεση συννενοήσης αλλά και αποστάσεις για τη διαχείρηση του Ουκρανικού

Σε αυτό το κλίμα ιδιαίτερη σημασία είχε και η επίσκεψη του στο Φανάρι, όπου την Κυριακή συναντήθηκε σήμερα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι. Εκτός από τις αναφορές στη σημασία που έχει, να υπάρξουν διεθνείς πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία, με άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της ρωσικής εισβολής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε εκτενώς στην ανάγκη για σταθερή στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του μηνύματος που εκπέμπει σε σχέση με τις οικουμενικές πνευματικές αξίες του ελληνισμού.

Διαβάστε ακόμη: Στο Φανάρι ο Αλέξης Τσίπρας – Τι συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας με τον κκ Βαρθολομαίο συνομίλησαν για το ζωτικό αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και αντάλλαξαν απόψεις για την στήριξη της ελληνικής μειονότητας Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου.