Ταραμοσαλάτα με σησαμέλαιο και ταχίνι

Σερβίρεται ιδανικά με βραστές πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και καβουρδισμένο σουσάμι.

Food styling Μάκης Γεωργιάδης / Φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 20’ Μαγείρεμα 20’

 

ΥΛΙΚΑ (για 4-5 μερίδες)

Για τον ταραμά

150 γρ. ταραμάς λευκός

200 γρ. ψωμί σίκαλης, χωρίς κόρα, ξερό

200 γρ. σησαμέλαιο

1 κ.σ. ταχίνι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος)

2-3 παγάκια

Χυμός 1 λεμονιού (ή όσο θέλουμε)

Για τις πατάτες

4-5 μέτριες πατάτες

4 σκελίδες σκόρδου

2 φύλλα δάφνης

1 κλαράκι δεντρολίβανο

Φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός, ρόκα, βασιλικός, ρίγανη)

Σουσάμι

Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ταραμάς: Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε καλά. Ζυμώνουμε, σε ένα μπολ, τον ταραμά με το ψωμί και το ταχίνι. Χτυπάμε στο μούλτι το φρέσκο κρεμμύδι με τα παγάκια και λίγο από τον χυμό λεμονιού. Μόλις λιώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το μείγμα ταραμά-ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σιγά-σιγά το σησαμέλαιο. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε χυμό λεμονιού, αν το θέλουμε πιο ξινό, ή λίγο παγωμένο νερό αν θέλουμε να γίνει πιο ελαφρύ.

Πατάτες: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες 2 εκ. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα κρύο, αλατισμένο νερό, τις πατάτες, τα δαφνόφυλλα, το δεντρολίβανο, τα σκόρδα και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού κοχλάσει το νερό, βράζουμε τις πατάτες για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις κρατάμε ζεστές. Καβουρδίζουμε ελαφρά το σουσάμι.

Σερβίρουμε τις πατάτες σαν βάση και τις γαρνίρουμε με τον ταραμά, τα φρέσκα μυρωδικά, το καβουρδισμένο σουσάμι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk