Οι νόμοι του γαλλικού κράτους που ορίζουν πότε ένας οίκος κάνει Ηaute Couture είναι πολύ συγκεκριμένοι και αυστηροί. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο 16 από όλους όσοι δραστηριοποιούνται στη χώρα φέρουν τον τίτλο. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Ζουλιέν Φουρνιέ. Ενας σχετικά νέος σχεδιαστής σε σχέση με τους πολλούς άλλους κολοσσούς που περιλαμβάνει η λίστα, όπως οι Chanel, Dior, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Schiaparelli κ.ά., αφού ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2009. Για να είναι λοιπόν ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου σημαίνει ότι φτιάχνει ρούχα μοναδικά, χειροποίητα, αποκλειστικά ραμμένα πάνω στον πελάτη στον οποίο απευθύνονται (sur mesure), ότι διαθέτει τουλάχιστον ένα εργαστήριο στο Παρίσι με το λιγότερο 15 υπαλλήλους και 20 τεχνίτες και ότι παρουσιάζει δύο κολεξιόν τον χρόνο, τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο, με τουλάχιστον 50 κομμάτια επίσημων και καθημερινών ενδυμάτων.

Μέχρι πρότινος, αυτού του είδους η ραπτική και τα πανάκριβα ρούχα που δημιουργoύσε – τα πιο φθηνά ξεκινούν από περίπου 20.000 ευρώ -, απευθύνονταν αποκλειστικά στην αριστοκρατία, σε ανθρώπους που παραδοσιακά αποτελούσαν την ελίτ και που μπορούσαν να αποκτήσουν κάτι τόσο ακριβό για την ντουλάπα τους. Σιγά-σιγά όμως αυτό αλλάζει. Νέο αίμα μπαίνει στον κόσμο της Ηaute Couture, η αγορά ανοίγει και προς Ανατολάς, με πάμπλουτους πελάτες προερχόμενους από χώρες όπως η Κίνα, οι οποίοι είναι πιο νέοι και με διαφορετικές απαιτήσεις.

Παράλληλα, μεγάλες αλλαγές έχει επιφέρει το Διαδίκτυο, αλλά και η COVID-19, που δημιούργησε την ανάγκη για online ντεφιλέ, παρουσιάσεις και fashion events. Ο πρώτος που αποφάσισε να ακολουθήσει τις νέες τάσεις της εποχής και να μπει δυναμικά στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, του gaming και του Metaverse, είναι ο Ζουλιέν Φουρνιέ.

Από τη Βιολογία στο design

Αν και από πολύ μικρός αυτό που αγαπούσε να κάνει ήταν να σχεδιάζει, το πρώτο πτυχίο του πολυτάλαντου Ζουλιέν Φουρνιέ ήταν στον τομέα της Βιολογίας. Δύο χρόνια όμως μετά την αποφοίτησή του αποφάσισε να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας, ξεκινώντας μάλιστα με τους καλύτερους οιωνούς. Αφού πρώτα μπήκε στη δημόσια École Supérieure des Arts Appliqués Duperré στο Παρίσι, εκείνος επέλεξε την ιδιωτική École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Μάλιστα, την ημέρα της αποφοίτησής του έλαβε το βραβείο «Moët & Chandon» για τα καλύτερα αξεσουάρ από το Paris Fashion Awards 2000, χάρη στην παράλληλη με τις σπουδές πρακτική του σε διάφορους οίκους μόδας.

Επειτα από αυτό, η πορεία του ήταν σταθερά ανοδική. Μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους μετρ και σε κορυφαίους παριζιάνικους οίκους όπως ο Dior – όπου έμαθε να σχεδιάζει κοσμήματα -, ο Givenchy την εποχή που καλλιτεχνικός διευθυντής ήταν ο Αλεξάντερ Μακ Κουίν, οι Nina Ricci και Céline. Αμέσως προσελήφθη από τον Jean Paul Gaultier ως υπεύθυνος υφασμάτων και κεντημάτων. Στη συνέχεια, και ενώ εργαζόταν στον οίκο Montana Creations, προσελήφθη από τον Torrente Haute Couture, όπου έφθασε να είναι καλλιτεχνικός διευθυντής ολόκληρου του οίκου.

Αφού έκανε ένα πέρασμα από τη Νότια Κορέα και το LG Fashion Group στη Σεούλ και μερικά ακόμη σε άλλα brands του Παρισιού, αποφάσισε, το 2009, να ιδρύσει το δικό του. Μόλις στην τέταρτη κολεξιόν του έγινε «guest member» στις εβδομάδες μόδας Υψηλής Ραπτικής, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 ο οίκος του χαρακτηρίστηκε και επισήμως Haute Couture από το υπουργείο Βιομηχανίας της Γαλλίας.

Κατακτώντας τον ψηφιακό κόσμο

Ο Φουρνιέ είναι πρωτοπόρος στο θέµα του fashion design και της τεχνολογίας, καθώς χρησιµοποιεί το 3D σχέδιο και κάνει ψηφιακή δηµιουργία πάνω από µία δεκαετία. Η πιο πολυσυζητηµένη όµως ενέργειά του στον τοµέα ήταν η κολεξιόν Φθινόπωρο – Χειµώνας 2021/2022. Αντλώντας έµπνευση από τα video games που έπαιζε και ο ίδιος όταν ήταν νεαρός, δηµιούργησε µια σειρά από ρούχα τα οποία θα µπορούσαν άνετα να φορούν οι ήρωες των virtual παιχνιδιών. Οπως λέει, θεωρεί ότι σε αυτό το εικονικό σκηνικό ο κάθε παίκτης µπορεί ελεύθερα να ονειρευτεί το ποιος θα ήθελε να είναι σε έναν ιδανικό για αυτόν κόσµο. Ο σχεδιαστής επέλεξε λοιπόν 12 χαρακτήρες από τα παιχνίδια της τελευταίας δεκαετίας που του έκαναν τη µεγαλύτερη εντύπωση και δηµιούργησε ρούχα για αυτούς. Ετσι έχει τον χαρακτήρα της γκάνγκστερ, της σταρ του Χόλιγουντ, της super hero, της πολεµίστριας κ.ά.

Αυτό το concept το πήγε ακόµη πιο πέρα µε τη συλλογή του Ανοιξη – Καλοκαίρι 2022, τιτλοφορούµενη «First Love». Εκεί ανακάτεψε ακόµη περισσότερο τον πραγµατικό µε τον ψηφιακό κόσµο, ντύνοντας αληθινά µανεκέν σε ένα εικονικό σκηνικό, αλλά δηµιουργώντας παράλληλα και ψηφιακά ρούχα για δύο άβαταρ για λογαριασµό του «PUBG Mobile Game». Αυτά θα µπορούν να τα αγοράζουν οι παίκτες του παιχνιδιού για να ντύνουν τους ήρωές τους.

«Είναι η πραγµατοποίηση ενός ονείρου» δηλώνει ο Ζουλιέν Φουρνιέ γι’ αυτή τη συλλογή. «Η µετάβαση από το όνειρο στην πραγµατικότητα ήταν πάντα το κίνητρό µου. Να εµφυσήσω την αισθητική µου στο εικονικό σύµπαν, αλλά και να υλοποιήσω για τον πραγµατικό κόσµο σχέδια που έχω φανταστεί για τον ψηφιακό – αυτό χρειαζόµαστε σήµερα για να ξαναµαγέψουµε την ανθρωπότητα».