Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας, σε συνέχεια της στρατιωτικής βοήθειας της τελευταίας στην Ουκρανία και των απειλών της Ρωσίας με «πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες» εάν κινηθεί προς ένταξη στις δομές του ΝΑΤΟ.

«Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, αντιμετωπίζουμε αυτό το συμβάν πολύ σοβαρά» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.

Η παραβίαση του σουηδικού εναέριου χώρου σημειώθηκε ανατολικά της νήσου Γκότλαντ, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Σημειώνεται πως η Σουηδία έχει αποστείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία που περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, κράνη και θωράκιση σώματος.

«Η Σουηδία προτείνει τώρα άμεση υποστήριξη προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτή περιλαμβάνει 135.000 μερίδες μάχης, 5.000 κράνη, 5.000 θωρακίσεις σώματος και 5.000 αντιαρματικά όπλα» δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας προ ημερών.

Η απόφαση αυτή της Σουηδίας δεν έχει προηγούμενο από το 1939, όταν η χώρα είχε βοηθήσει τη Φινλανδία που δεχόταν επίθεση από την ΕΣΣΔ, υπογράμμισε η πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι απειλές της Ρωσίας για «πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες»

Είχαν προηγηθεί απειλές της Ρωσίας προς τη Σουηδία ότι θα έχει «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» σε περίπτωση που η χώρα κινηθεί προς ένταξη στις δομές του ΝΑΤΟ.

Η ένταση της Ρωσίας με την Σουηδία, πάντως, είχε προηγηθεί του πολέμου στην Ουκρανία. Εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, η Στοκχόλμη ανέπτυξε, στις 15 Ιανουαρίου, τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλους στρατιώτες στους δρόμους του Βίσμπι, μιας παραθαλάσσιας πόλης στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής.

Επρόκειτο για μία ασυνήθιστη ενέργεια της σκανδιναβικής χώρας, που αποφασίστηκε λόγω της αυξημένης «ρωσικής δραστηριότητας» στην περιοχή.

Μάλιστα, περίπου 10 τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες εθεάθησαν εκείνη την ημέρα να περιπολούν στους δρόμους του Βίσμπι.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, η ανάπτυξη στρατού αποφασίστηκε αφού τρία ρωσικά αποβατικά σκάφη διέπλευσαν εκείνη την εβδομάδα τη Βαλτική, διασχίζοντας τη Μεγάλη Ζώνη της Δανίας, εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σουηδίας και να καταδείξουν την ικανότητά μας να προστατεύουμε τη Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα» ανέφερε στις 15/1/2022 ο υπουργός Άμυνας, Πέτερ Χούλτκβιστ, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.