Η Ουκρανία είναι η χώρα με τους περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες στο έδαφος της  – πλην της Ρωσίας- από της χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Δεκαπέντε ενεργοί πυρηνικοί αντιδραστήρες παλαιάς τεχνολογίας (είχαν κατασκευαστεί επί Σοβιετικής Ένωσης), μπορεί εάν κάτι πάει στραβά να εκραγούν. Και τότε το Τσέρνομπιλ μπροστά τους θα είναι παιχνίδι.

Όλοι τρομάζουν τι θα γίνει εάν ξεφύγει κάποια οβίδα και ανατιναχτεί επάνω σε έναν από αυτούς, οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε περιοχές που γίνονται οι μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, αλλά και σε κατοικημένες περιοχές;

Τρόμος

Οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες όχι μόνο για τον τοπικό πληθυσμό αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Και δεν είναι μόνο οι αντιδραστήρες. Όπως αναφέρει ο James Acton, πυρηνικός αναλυτής στο Carnegie Endowment for International Peace, «Οποιαδήποτε επίθεση σε δομή ηλεκτρικής ενέργειας ή υδροδότησης θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις στα πυρηνικά εργοστάσια. Κι αυτό, διότι οι αντιδραστήρες απαιτούν σταθερές ροές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.»

Που βρίσκονται

Οι 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα. Δυο βρίσκονται στην Κμελνίτσα, 4 στο Ρίβνε, 6 στην Ζαπορίζια και 3 στη νότια Ουκρανία. Σε όλες αυτές τις περιοχές διεξάγονται μάχες και δημιουργείται και άλλος ένας κίνδυνος.

Το προσωπικό που εργάζεται εκεί και επιβλέπει αλλά και ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση ατυχήματος, δεν μπορεί να πάει εύκολα στη δουλειά του με αποτέλεσμα πολλές ώρες οι αντιδραστήρες να μένουν ανεπίβλεπτοι.

Το πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο μάλιστα για «τον πρώτο μεγάλης κλίμακας πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα σε πολυάριθμες πυρηνικές εγκαταστάσεις».

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτυλίσσεται σε μια χώρα με 15 ατομικούς αντιδραστήρες οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, θέτοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό “στόλο” της Ευρώπης σε πιθανούς κινδύνους ασφαλείας», όπως σημειώνει.