Ξεσηκώνει τα συνδικάτα σε ένα “απεργιακό metoo” η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη με ένα μπαράζ αποφάσεων για στάσεις εργασίας και μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 1μμ και πορεία στην Βουλή. Το εργατικό κίνημα πιάνει το νήμα των ιστορικών παραδόσεων που καθιέρωσαν την 8 Μάρτη ως μέρα δράσης της παγκόσμιας εργατικής τάξης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και τη σύγκρουση με τον καπιταλισμό που γεννά την καταπίεση.

Τα συνδικάτα ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ καλούν σε στάσεις εργασίας από τις 12.00-15.00, το ίδιο και η ΕΙΝΑΠ. Στην ίδια κινητοποίηση έχουν καλέσει δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία.

Εκτός από την Αθήνα, απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν καλεστεί μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη (1μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου) και στα Χανιά (12:00 στη Δημοτική Αγορά).

Μέχρι στιγμής καλούν: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Σωματείο Εργαζόμενων ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», Σύλλογος Εργαζόμενων ΓΝΑ «Γεννηματάς», Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Σύλλογος Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γλυφάδας – Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ο Αριστοτέλης», Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου, Β ΕΛΜΕ Αθήνας, Ε ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, ΕΛΜΕ Εύβοιας, ΕΛΜΕ Χανίων, Σύλλογος Εργαζόμενων δήμου Αγίου Δημητρίου, Σύλλογος Εργαζόμενων δήμου Κερατσινίου, Σύλλογος Εργαζόμενων δήμου Αγίας Παρασκευής, Σωματείο Εργαζόμενων Λειτουργίας ΜΕΤΡΟ Αθήνας (ΣΕΛΜΑ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ), Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), Ομοσπονδία Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης, τέως Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ).

Παράλληλα με την καμπάνια για την μαζική συμμετοχή στην απεργία και το συλλαλητήριο στις 8 Μάρτη επανεκδίδεται για τρίτη φορά το βιβλίο η πάλη ενάντια στην καταπίεση των γυναικών, της Μαρίας Στύλλου, από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο ενώ εκτιμάται μπαράζ εκδηλώσεων σε εργασιακούς χώρους, γειτονιές και πανεπιστήμια όπου η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά.

Η Μαρία Στύλλου παρουσιάζοντας το βιβλίο της στο Ιλιον ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι η γυναικεία καταπίεση δεν είναι θέμα βιολογικής διαφοράς δύναμης. «Έχει να κάνει με το σύστημα και με το ότι οι κυρίαρχες ιδέες είναι αυτές που έχουν δώσει ρόλους στα δύο φύλα. Ο καπιταλισμός υλοποιεί αυτές τις ιδέες μέσα από τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις».

Αναφερόμενη στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή και το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω που κυκλοφορεί με σχετική φωτογραφία στο εξώφυλλο,  είπε χαρακτηριστικά:   «Η καταστροφή και τότε γέννησε προσφυγιά και σήμανε τη σεξιστική αντιμετώπιση των προσφυγισσών που όταν πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα τις έλεγαν «παστρικές»» και συνέδεσε τη μάχη ενάντια στον σεξισμό με τις μάχες ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

«Όλες αυτές οι διακρίσεις είναι ταξικά ζητήματα και οι καπιταλιστές τις χτίζουν στους χώρους δουλειάς. Κι εκεί είναι που πρέπει να παλευτούν. Μετά τις επιθέσεις αλλά και τα μεγάλα προχωρήματα από το 2019 που ξεκίνησε να είναι απεργιακή η 8 Μάρτη, αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να συνδυαστεί η μάχη ενάντια στην καταπίεση με τις μάχες ενάντια στην κυβέρνηση. Τις μάχες ενάντια στη φτώχεια που διαλύει τις οικογένειες, τις μάχες ενάντια στην απουσία των κοινωνικών δομών. Και φυσικά τις μάχες ενάντια στα αφεντικά που η κυβέρνηση τους λύνει τα χέρια. Αυτή την περίοδο έχουν ανοίξει τα στόματα και χτυπάμε θαρρετά. Το ελληνικό #metoo μαζί με το δυνάμωμα των σωματείων δείχνει τον δρόμο: μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση, ταξικά και απεργιακά. Έχουμε αποτελέσματα ήδη, όπως με Λιγνάδη, Φιλιππίδη, αλλά και με την Cosco», κατέληξε η συγγραφέας του βιβλίου.

Για πληροφορίες για την εκδήλωση και την Κίνηση για την 8 Μάρτη επικοινωνήστε με:  Σταυρούλα Πανίδου, εκπαιδευτικός, 6937438285, Αργυρή Ερωτοκρίτου, ειδικευόμενη γιατρός νοσοκομείο Γεννηματά