Μια ανάσα από την κατάληψη του Κιέβου βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις κι ενώ επιχειρούν ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα στο έδαφος της Ουκρανίας.

Η νύχτα που πέρασε ηταν  δραματική, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην πρωτεύουσα. Εκτεταμένες είναι οι αναφορές για πυρά και εκρήξεις πυροβολικού που έχουν έρθει από τα ανατολικά, δυτικά και νότια της πόλης.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρίζονται ότι απέκρουσαν επιθέσεις από ρωσικά στρατεύματα σε βάση του στρατού κοντά στο Βασίλκιβ και έναν κεντρικό δρόμο της πόλης – Λεωφόρος Νίκης.

Στους κατοίκους έχουν πει μείνουν μέσα σε καταφύγια, συμπεριλαμβανομένων των υπόγειων σταθμών του μετρό και των υπόγειων ξενοδοχείων.

Η Kyiv Independent αναφέρει ότι ακούστηκαν σειρήνες αεροπορικών επιδρομών σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας νωρίς το πρωί του Σαββάτου συμπεριλαμβανομένων των Lviv, Lutsk, Uman, Vinnytsia και Rivne.

Σειρήνες στο  Χάρκοβο

Λίγα λεπτά πριν από τις 5.30 τα ξημερώματα ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο, ενώ συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν τρόπους να φύγουν από τη χώρα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ουρές χιλιομέτρων σχηματίζουν οι πρόσφυγες στα σύνορα με τη Μολδαβία.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν στρατεύματα και 150 ελικόπτερα κοντά στα σύνορα με Ουκρανία

Την ίδια ώρα, δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δείχνουν νέα ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και περίπου 150 μεταγωγικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την Maxar, στις δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Παρασκευή διακρίνονται περισσότερα από 90 ελικόπτερα σταθμευμένα σε έναν δρόμο κοντά στην πόλη Χοϊνίκι της Λευκορωσίας, να σχηματίζουν μία «αλυσίδα» μήκους σχεδόν 8 χιλιομέτρων. Παράλληλα εμφανίζεται μία ισχυρή χερσαία δύναμη με εκατοντάδες οχήματα σε κοντινό σημείο.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, η οποία παρακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων.

Δραματικό διάγγελμα

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, βίωσε, την πιο κρίσιμη νύχτα της ιστορίας της, την ώρα που ο ουκρανός πρόεδρος καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να συνομιλήσει και να διαπραγματευτεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε νέο δραματικό διάγγελμα, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για δύσκολη νύχτα κατά τη διάρκεια της οποίας ο ουκρανικός λαός πρέπει να αντισταθεί.

«Αυτή η νύχτα θα είναι η πιο δύσκολη. Ο εχθρός θα μπει παντού. Πρέπει να αντισταθούμε. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά θα έρθει η ανατολή» είπε χαρακτηριστικά σε δραματικούς τόνους.

Όπως επιβεβαίωσε, πολλές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση και οι απώλειες είναι μεγάλες. «Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, τα αγόρια και τα κορίτσια μας στο Ντονμπάς, οι πόλεις του νότου, ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο. Δεν μπορούμε να χάσουμε την πρωτεύουσα».

«Οι Ουκρανοί αντιστέκονται ηρωικά σε αυτήν την επιθετικότητα που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί» συνέχισε.

Οι Ρώσοι καταστρέφουν υποδομές ζωτικής σημασίας

Η ρωσική εισβολή κλιμακώνεται και ο στρατός έχει φτάσει μια ανάσα από το κέντρο του Κιέβου, κινούμενος από τα βόρεια και από τα ανατολικά.

Από αργά το βράδυ της Παρασκευής, εκρήξεις και αντιαεροπορικές σειρήνες ηχούσαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, οικογένειες κρύβονταν στα καταφύγια, και οι Αρχές έδιναν όπλα στους κατοίκους, τους οποίους καλούν να προετοιμαστούν για να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα και τη χώρα τους.

Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται πλέον καταστρέφει υποδομές ζωτικής σημασίας προκειμένου να εισβάλει στο Κίεβο.


«Οι ομάδες δολιοφθοράς εξουδετερώνουν στρατιωτικούς στόχους και υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην πόλη. Υπό προστασία και ειδικό έλεγχο βρίσκονται οι γέφυρες στην πρωτεύουσα» υποστηρίζει ο δήμαρχος του Κιέβου, ο οποίος νωρίτερα έκανε λόγο και για καταστροφή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η κατάσταση για την πόλη είναι απειλητική. Το βράδυ θα είναι πολύ δύσκολο» προειδοποίησε κι αυτός.