Ήταν η πιο δύσκολη νύχτα στην Ουκρανία τη στιγμή που οι Ρώσοι πολιορκούσαν το Κίεβο, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις. Ήταν η νύχτα που οι πρώτοι πρόσφυγες εγκατέλειπαν την πατρίδα τους και έφταναν στη γειτονική Πολωνία για να σωθούν. Ήταν η νύχτα με τις περισσότερες μάχες. Με τα περισσότερα έως τώρα θύματα. Για την Φιλιώ, ένα κορίτσι 17 ετών, η χθεσινή νύκτα ήταν επίσης η δυσκολότερη της ζωής της. Ίσως και η πιο επικίνδυνη. Κλεισμένη όλη νύχτα στο υπόγειο του σπιτιού της στην Μαριούπολη, μαζί με τον πατέρα της Γιάννη, την μητέρα της Τάνια και την μικρότερη αδελφή της άκουγαν όλο το βράδυ τις οβίδες να πέφτουν όχι πολύ μακριά από το σπίτι τους: «Βάζαμε την τηλεόραση στη διαπασών να μην ακούμε τις οβίδες», έλεγε σε ένα τηλεοπτικό συνεργείο που την πλησίασε το επόμενο πρωϊνό. Η Φιλιώ αν και ήρθε πρόσφατα στην Ουκρανία δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή τη νύχτα. Ο τρόμος, η αγωνία για το αύριο εύκολα μπορεί κανείς να τα διακρίνει μέσα από τα μάτια της. Όλοι στην Μαριούπολη, βλέπετε, περίμεναν τους Ρώσους ξημερώματα Παρασκευής. Είχαν κλειστεί στα καταφύγια, κάποια στιγμή κόπηκε το ρεύμα, έμειναν εκεί όλο το βράδυ θεοσκότεινα. Ούτε καν την τηλεόραση μπορούσαν να λειτουργήσουν για να μην ακούν τις οβίδες. Τα κινητά τηλέφωνά τους ήταν απενεργοποιημένα γιατί ήθελαν να εξοικονομήσουν λίγη φόρτιση για ώρα ανάγκης ώστε να επικοινωνήσουν με το ελληνικό προξενείο στο βόρειο δρόμο της πόλης κοντά στην πλατεία.

***
Στο καταφύγιο του προξενείου

Δύσκολη ήταν και η νύχτα και για το ελληνικό προξενείο. Αυτή η τεράστια γαλανόλευκη που κυμάτιζε υπερήφανα έξω από αυτό, έδινε μια ασφάλεια και σιγουριά. Εκεί βρήκαν καταφύγιο περίπου 20 δημοσιογράφοι, απεσταλμένοι ελληνικών ΜΜΕ, ηχολήπτες και εικονολήπτες ακόμα και διερμηνείς. Ο γενικός πρόξενος της χώρας μας Μανώλης Ανδρουλάκης στάθηκε δίπλα τους. Τους μοίρασε κουβέρτες και τροφή (ψωμί, τυρί, ξηρούς καρπούς και νερό). Έμεινε μαζί τους. Άλλωστε βρισκόταν συνεχώς σε επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών. Οι εντολές που έλαβε ήταν να μείνει πάση θυσία το ελληνικό προξενείο ανοικτό και να βοηθήσει εάν χρειαστεί στην απομάκρυνση όσων Ελλήνων ήθελαν να φύγουν από την εμπόλεμη χώρα.

***
«Дякую» στα Ουκρανικά σημαίνει ευχαριστώ

Στα ουκρανικά το ευχαριστώ διαφέρει από το ρωσικό. Οι Ουκρανοί όταν θέλουν να ευχαριστήσουν κάποιον λένε «Дякую» (Ντιάκουγιου), οι Ρώσοι «Σπασίμπα». Αλλά αυτό το «Ντιάκουγιου» ακούστηκε πολύ και πολλές φορές στην Μαριούπολη. Το είπε ακόμα και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τους Έλληνες, λέγοντας πως το ελληνικό προξενείο είναι η μοναδική αρχή που παρέμεινε στην περιοχή. Οι άλλοι έφυγαν: «Γιατί να μη ακολουθήσουν και αυτοί το παράδειγμα των Ελλήνων;», είχε πει ο Ουκρανός Πρόεδρος. Όχι μόνον το προξενείο έμεινε ανοικτό, αλλά και ο πρόξενος κ. Ανδρουλάκης άλλαξε και τη σημαία στο κτίριο. Τοποθέτησε μια ολοκαίνουργια ελληνική σημαία μεγαλύτερη από την προηγούμενη, έτσι για να διακρίνεται απ΄όλους από μακριά, υπενθυμίζοντάς τους, πως σε μια πολιορκούμενη από τους Ρώσους περιοχή, με βαριά βιομηχανία και με σημαντικό λιμάνι, η Ελλάδα είναι παρούσα. Κι ας φιλοξενείται το προξενείο σε ένα παλιό κτίριο, το οποίο όμως έχει καλό υπόγειο. Ένα υπόγειο, με γερές βάσεις, κανονικό καταφύγιο που χώρεσαν όλοι οι απεσταλμένοι των ΜΜΕ.

***
Τα καλάσνικωφ των Ουκρανών

Έξω στους δρόμους στη Μαριούπολη όταν έπεσε ο ήλιος υπήρξε απαγόρευση κυκλοφορίας. Η πόλη έμοιαζε με πόλη φάντασμα. Όταν ξημέρωσε, Ουκρανοί στρατιώτες με τα καλάσνικωφ ανά χείρας (αλλά με κράνη και αλεξίσφαιρα δυτικής προέλευσης) έστηναν μπλόκα και ήλεγχαν κάθε πολίτη που συναντούσαν. Ζητούσαν τα χαρτιά του τη ταυτότητά του, άνοιγαν τα πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων, ήθελαν να βεβαιωθούν ότι δεν διεισδύσει Ρώσος ανάμεσά τους. Περιμένοντας τους Ρώσους εισβολείς, οι Ουκρανοί στρατιώτες παρέμεναν εκεί όρθιοι φρουροί της πατρίδας και της οικογένειά τους. Οι πολίτες με το ξημέρωμα, έτρεξαν στα ΑΤΜ και στα βενζινάδικα. Δεν ήξεραν, βλέπετε, τι θα τους ξημέρωνε. Άλλωστε άκουγαν ότι οι Ρώσοι έμπαιναν στο Κίεβο, ότι γίνονταν μάχες με σώμα. Ό,τι Βολοντίμιρ Ζελένσκι φόρεσε στρατιωτική στολή και βγήκε να πολεμήσει. Ζήτησε μάλιστα να συζητήσει με τη Ρωσία για το ουδέτερο καθεστώς. Κάποιες φωτογραφίες περνούσαν το πρωί της Παρασκευής από χέρι σε χέρι. Έδειχναν την καλύπτρα ενός ρωσικού μαχητικού Σουχόϊ, στο έδαφος. Όλοι τις κοίταζαν, έκαναν με το χέρι τους το σήμα της νίκης και έτρεχαν και αυτοί στα βενζινάδικα. Άλλη μια πληροφορία που μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα, ήταν ότι πύραυλοι Scarab έπληξαν τη ρωσική αεροπορική βάση Millerovo στο Ρόστοφ. Αυτή η πληροφορία αναπτέρωσε το ηθικό τους, αλλά για πόσο ακόμα;

***
Θα τους υποδεχθούμε με ανοικτές αγκάλες

Το πρώτο πράγμα που είπε (μπροστά στις κάμερες) ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν: «Η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας». Και πρόσθεσε: «Αν υπάρξουν Έλληνες που θέλουν να φύγουν, θα τους υποδεχτούμε με ανοιχτές αγκάλες», είπε. Θα πρέπει να ξέρετε ότι δόθηκαν εντολές και στην πρεσβεία μας στο Κίεβο, αλλά και στα προξενεία στην Μαριούπολη και Οδησσό να παραμείνουν ανοικτά και ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης έχουν ετοιμάσει σχέδια για την εκκένωση περιοχών που διαμένουν Έλληνες εάν χρειαστεί. Πρόκειται για ένα απόρρητο σχέδιο που θα υλοποιηθεί (εάν απαιτηθεί) με τη συνεργασία και άλλων χωρών. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής την Τρίτη, προκειμένου να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπία για όσα έχουν συζητηθεί στη σύνοδο Κορυφής αλλά και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς και τις έως τώρα ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση: «Είμαστε», είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας «στην αρχή μιας νέας εποχής», σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν οικονομικές συνέπειες και δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη ώστε να υπάρχει στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφέρθηκε στην πρόταση που έγινε ήδη αποδεχτή από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να υπάρξει εθνική ομοψυχία στο εσωτερικό της χώρας τονίζοντας ότι δεν είναι η στιγμή να κυριαρχήσουν τα μικροπολιτικά συμφέροντα και ζήτησε από τους Έλληνες πολίτες «ενότητα», «ψυχραιμία», «σύνεση» και «αυτοπεποίθηση».

***
Σύνοδος Κορυφής χωρίς κινητά

Στην έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχαν ληφθεί υπερβολικά μέτρα ασφαλείας. Πιθανόν επειδή να υπήρχε και ο κίνδυνος των Ρώσων χάκερς ή ο φόβος των κυβερνοεπιθέσεων. Ποιος ξέρει; Γεγονός όμως είναι ότι δεν άφησαν τους ηγέτες των χωρών- μελών της ΕΕ να έχουν τα κινητά τηλέφωνά τους μέσα στην αίθουσα. Οι ηγέτες συνεδρίαζαν μόνοι τους από τις 8 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα. Με ένα μικρό μόνον διάλειμμα εργασίας, στο δείπνο, τρώγοντας γλώσσα ψάρι με σως από λεμόνι. Και μόλις τελείωσε η σύνοδος (για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας) όλοι κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσουν για την πατρίδα τους.

***
Ο Ανδρουλάκης και ο Αρχιεπίσκοπος

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πραγματοποίησε, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης: «Δυστυχώς, η σημερινή συνάντηση γίνεται σε μία τραγική στιγμή για την ανθρωπότητα και την Ευρώπη, με την απολύτως καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η σκέψη μας είναι στους Έλληνες της Μαριούπολης και σε όλο τον ουκρανικό λαό που περνά πολύ δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε να συμπέσουν οι αγώνες σε αυτήν την προσπάθεια για να έχουμε καλά αποτελέσματα. «Καλές είναι οι πολλές γνώμες, αλλά στις δύσκολες ώρες αυτό χρειάζεται. Είναι τραγικό το γεγονός που ζούμε αυτές τις ημέρες, αλλά πρέπει να γίνει ένας μεγάλος δάσκαλος για το τώρα και για το αύριο», τόνισε.

***
Όταν η Ελευσίνα έγινε Χήθροου

Σίγουρα οι κάτοικοι γύρω από την Ελευσίνα θα το έχουν προσέξει. Τον τελευταίο καιρό παρατηρήθηκε μια ασυνήθιστη κίνηση στον… εναέριο χώρο της Ελευσίνας και στο στρατιωτικό της αεροδρόμιο, στην 112 Πτέρυγα Μάχης. Αεροσκάφη πάνε και έρχονται ακόμα και χαράματα, σχεδόν αξημέρωτα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επέβαλε έκτακτες μετακινήσεις και έκτακτες πτήσεις. Να σκεφτείτε ότι ξημερώματα Παρασκευής προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας το πρωθυπουργικό αεροπλάνο που μετέφερε τον Πρωθυπουργό από τις Βρυξέλλες (Σύνοδος Κορυφής). Ήταν 7 το πρωί και την ίδια ώρα απογειωνόταν άλλο κυβερνητικό αεροπλάνο μεταφέροντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αφρική. Την Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο κυβερνητικά αεροπλάνα απογειώνονταν από την Ελευσίνα μεταφέροντας τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Πρωθυπουργό στο Βελιγράδι και εν συνεχεία στο Μόναχο. Την Δευτέρα τον κ. Δένδια στις Βρυξέλλες, τον κ. Βαρβιτσιώτη την επομένη πάλι στις Βρυξέλλες, μετά ακολούθησε Πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι και εν συνεχεία στις Βρυξέλλες. ‘Έτσι χαριτολογώντας οι υπουργοί έλεγαν πως η Ελευσίνα έγινε τελευταίως… Χήθροου!