Ο «περίπατος» που φαίνεται να κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία την πρώτη μέρα της εισβολής μπορεί να αποδειχτεί το μοιραίο λάθος του Πούτιν που φαίνεται να πιστεύει ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του σκηνικού.

«Νομίζω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τροφοδοτείται από τη δυσαρέσκεια του για το πώς τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, με τη Δύση να κηρύσσει τη νίκη και τη Ρωσία να χάνει δύναμη – επιρροή και έδαφος, υποστηρίζει ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα.

Νομίζω ότι υποκινείται επίσης από μια σχεδόν ημιθρησκευτική πεποίθηση ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι με τη Ρωσία, πρέπει να βρίσκεται στην τροχιά της Ρωσίας και η Ρωσία ως μεγάλη δύναμη έχει το δικαίωμα στο να διαθέτει τη δική της σφαίρα επιρροής.

Η αντίθεση των Ρώσων

Πιστεύω επίσης ότι περιφρονεί τη Δύση και τους δυτικούς ηγέτες, τους οποίους θεωρεί αδύναμους και διχασμένους.

Τι μπορεί να κάνει η Δύση για αυτό; Είναι πολύ δύσκολο να πούμε. Νομίζω ότι το Κρεμλίνο θα είχε λάβει υπόψη τις κυρώσεις. Το Κρεμλίνο ξέρει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πατήσουν τις μπότες τους στο έδαφος στην Ουκρανία. Η Δύση δεν θέλει πόλεμο με τη Ρωσία και η Ρωσία το γνωρίζει αυτό.

Αλλά θα έλεγα αυτό. Αν είσαι στην εξουσία για 22 χρόνια, όπως ο Πούτιν, αρχίζεις να νιώθεις ανίκητος, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δεν μπορείς να κάνεις λάθος.

Και τότε είναι που αρχίζουν να προκύπτουν τα λάθη. Μιλώντας με ανθρώπους στους δρόμους και παρακολουθώντας τη σφοδρότητα της αντίθεσης τους σε αυτήν την επίθεση, αναρωτιέμαι αν αυτή η ρωσική εισβολή θα αποδειχθεί το μοιραίο λάθος του Πούτιν».