Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει και η εγχώρια αγορά ενέργειας μετά τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνουν στον ΟΤ, κορυφαίοι παράγοντες εταιριών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει την πορεία των τιμών στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές αφού αυτή συνδέεται άρρηκτα με τις αποφάσεις των δύο αντίπαλων πλευρών. Δηλαδή από τις πολεμικές κινήσεις της Μόσχας και τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον.

Έτσι χθες μετά την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου TTF στα 144 ευρώ/MWh τα Χρηματιστήρια Ενέργειας στην Ευρώπη χτύπησαν «κόκκινο». Για σήμερα η αγορά της επόμενης ημέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έδειξε τη μέση τιμή χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα 235,50 ευρώ/MWh. Υψηλότερη πάνω από 34% σε σχέση με χθες.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας επειδή είναι διασυνδεδεμένο με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, δηλαδή γίνεται διασυνοριακό εμπόριο ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, παρασύρθηκε προς τα πάνω. Και παρά το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά ακολουθείται διαφορετική φόρμουλα τιμολόγησης του φυσικού αερίου (month ahead). Οι ευρωπαϊκές αγορές (όπου οι τιμολογήσεις γίνονται με τη spot αγορά) επηρεάστηκαν άμεσα με την άνοδο του TTF. Έτσι, οι εξαγωγές ρεύματος προς τις ακριβότερες χώρες συμπαρασύρουν όλες τις αγορές.

Οι εκτιμήσεις στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων θέλουν με βάση τις τιμές του TTF η τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος να ξεπερνά άμεσα και τα 300 ευρώ/MWh.

Η επάρκεια

Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν πλέον στενά και την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά ως προς την ενεργειακή επάρκεια.

Σήμερα εκτάκτως συνέρχεται υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, του προέδρου της ΡΑΕ Αθανάσιου Δαγούμα, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστα Ξιφαρά, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη και της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Μαρία – Ρίτα Γκάλι.

Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων αναμένεται να επικαιροποιήσει τα εναλλακτικά σχέδια προμήθειας φυσικού αερίου που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις εξελίξεις στην παροχή του ρωσικού καυσίμου.

Πληροφορίες θέλουν τα μέλη της να συνέρχονται σε πιο τακτικά διαστήματα προκειμένου να εξετάζουν την κατάσταση και αναλόγως όπου χρειάζεται να παρεμβαίνουν για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στη χώρα.

Πηγή ot.gr