Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα αντάλλαξαν εκτιμήσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την αναγνώριση από την Ρωσία  των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Αντικειμενική αναγκαιότητα

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η ληφθείσα απόφαση σε συνθήκες επιθετικότητας των ουκρανικών αρχών στο Ντονμπάς και η κατηγορηματική τους άρνηση να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ, ήταν αντικειμενική αναγκαιότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Με τη σειρά του ο Ερντογάν «ανέπτυξε τις γνωστές του απόψεις σ’ αυτό το ζήτημα», επισημαίνει η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου.

Απογοήτευση Πούτιν

Ο Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν συζήτησε το θέμα της επεξεργασίας των μακροπρόθεσμων νομικών εγγυήσεων ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, όπως και ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την απογοήτευση του για την αντίδραση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η οποία  ισοδυναμούσε με μια απόπειρα να αγνοηθούν οι νόμιμες ρωσικές ανησυχίες και απαιτήσεις».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ρωσο-τουρκικές επαφές σε διάφορα σχήματα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.