Για επικείμενη ρωσική εισβολή μεγάλης κλίμακας προειδοποιούν οι ΗΠΑ την Ουκρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με Ουκρανούς, Αμερικανούς και Δυτικούς αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος, αναφέρει το CNN.

Η νέα προειδοποίηση διαβιβάστηκε το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα Κιέβου, σύμφωνα με τρεις από τις πηγές.

Ωστόσο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει επαληθεύσει τις πληροφορίες και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκδώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις στο παρελθόν για επιθέσεις που τελικά δεν υλοποιήθηκαν.

Στους συμμάχους του ΝΑΤΟ έχει δοθεί παρόμοια εκτίμηση πληροφοριών που προειδοποιεί για επικείμενη επίθεση, σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο του ΝΑΤΟ. Ο αξιωματούχος προειδοποιεί ότι «κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα» τι πρόκειται να κάνει ο Πούτιν.

Η είδηση της προειδοποίησης έρχεται την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα από τα μεσάνυχτα απόψε στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μεγάλη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο, σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο και έναν δυτικό αξιωματούχο που γνωρίζει τις πληροφορίες. Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης της πόλης.

«Δεν έχουμε τέτοια σχέδια», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Τα βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αναλύθηκαν από το CNN τις τελευταίες ημέρες δείχνουν μια συνεχή συγκέντρωση τεθωρακισμένων και άλλων στρατιωτικών οχημάτων που συγκεντρώνονται σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων (περίπου 18 μίλια) πέρα από τα σύνορα στη Ρωσία.

Πριν από λίγο το Reuters μετέδωσε ότι δύο κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς αναγνωρίσιμα διακριτικά κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους από την πλευρά των ρωσικών συνόρων, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρία δημοσιογράφου που βρίσκεται στην περιοχή.
Το ένα κονβόι περιλαμβάνει εννέα τανκς και ένα στρατιωτικό όχημα, ενώ το δεύτερο φορτηγά και βυτιοφόρα, δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αναμένουν τόσο χερσαία εισβολή όσο και αεροπορικές επιδρομές σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να επιτεθεί.

«Οι ρωσικοί πύραυλοι και οι βόμβες θα πέσουν σε όλη την Ουκρανία. Οι επικοινωνίες θα μπλοκαριστούν. Κυβερνοεπιθέσεις θα πλήξουν βασικούς ουκρανικούς θεσμούς», δήλωσε ο Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιγράφοντας πώς εκτιμούν οι ΗΠΑ ότι θα εξελιχθεί μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Μετά από αυτό, ρωσικά τανκς και στρατιώτες θα προελάσουν σε βασικούς στόχους που έχουν ήδη εντοπιστεί και χαρτογραφηθεί σε λεπτομερή σχέδια».