Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί θυμίζει η κατάσταση που εξελίσσεται στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η Μόσχα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναπτύξει στρατεύματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, μετά και την επίσημη έγκριση που πήρε ο Βλαντίμιρ Πούτιν από τη ρωσική Βουλή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας προέβη στην κήρυξη ολόκληρης της Ουκρανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -με εξαίρεση τις ανατολικές επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση- ενώ η χώρα άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών.

Συγκεκριμένα, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας Oleksiy Danilov δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε όλες τις περιοχές εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, οι οποίες αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από την Ρωσία με το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τι προβλέπεται για τους πολίτες

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της 24ης Φεβρουαρίου και θα κρατήσει για 30 ημέρες, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, προτείνεται η απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και οι απεργίες.

Παράλληλα, τονίζεται πως η κίνηση των εφέδρων θα περιοριστεί εντός της επικράτειας της χώρας, ενώ εξετάζεται και η επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διενεργούνται έλεγχοι προσωπικών εγγράφων, θα απαγορεύεται η παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ενώ επιβάλλονται ειδικοί κανόνες για τη χρήση των επικοινωνιών και τη μετάδοση πληροφοριών με ηλεκτρονικά δίκτυα.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση εντός 48 ωρών.

Τι σημαίνει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;

Σύμφωνα με το BBC, η πρώτη προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτό που ανακοίνωσε ήδη από χθες ο Ζελένσκι στο διάγγελμά του: Η χώρα καλεί τους εφέδρους της.

«Γνωρίζω ήδη» γράφει για λογαριασμό του βρετανικού μέσου η Myroslava Petsa, «πολλούς άνδρες και γυναίκες που έχουν ήδη κληθεί να παρουσιαστούν στα στρατολογικά γραφεία σήμερα.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν συνιστά όμως στρατιωτικό νόμο, ο οποίος επίσης μπορεί να επιβληθεί στην Ουκρανία, σε περίπτωση περαιτέρω εισβολής.

Η «έκτακτη ανάγκη» δεν θα γίνει αισθητή από τους πολίτες της. Θα δώσει όμως τη δυνατότητα στις ουκρανικές αρχές να θωρακίσουν τον πληθυσμό και το κράτος από εάν πιθανό κίνδυνο».