Η επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών, εν μέσω πολύ υψηλής έντασης στα διμερή, θεωρείται αρκετά σημαντικό γεγονός. Παρότι ο 64ος γύρος που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα έχει ως επίκεντρο την διερεύνηση της δυνατότητας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η λειτουργία του εν λόγω διαύλου επικοινωνίας θεωρείται ζωτική.

Όπως υπογράμμιζαν άριστα ενημερωμένες πηγές, με το να διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία των διερευνητικών «προλαμβάνονται άλλες πιο δύσκολες καταστάσεις». Αν, όπως λένε έμπειροι διπλωμάτες «η ελπίδα είναι το καύσιμο της διπλωματίας» τότε η επανέναρξη των άτυπων και εμπιστευτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών είναι σίγουρα προς στην θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, επειδή βασικό συστατικό της διπλωματίας είναι ο ρεαλισμός, στην Αθήνα δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για απτά αποτελέσματα από τις διερευνητικές.

Αντιπροσωπείες

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πολύπειρος πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ασχολείται με τις διερευνητικές από το 2010. Μαζί του θα είναι ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Θεοχάρης Λαλάκος και η διπλωμάτις Ευαγγελία Γραμματίκα.

Στον αντίποδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ είναι ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, ενώ μαζί του θα βρίσκεται ο Μπαρίς Καλκαβάν και ο Τσαγαπτάι Έρτζιγες, γνωστός και ως «γκουρού» των θαλασσίων ζωνών της τουρκικής διπλωματίας. Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε κτίριο του ελληνικού ΥΠΕΞ.

«Κυριαρχία υπό όρους»

Η επιμονή της Άγκυρας στην σύνδεση της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου με το καθεστώς της κυριαρχίας τους, η λεγόμενη «κυριαρχία υπό όρους», ανησύχησε την Αθήνα. Εσχάτως, η τουρκική πλευρά -τόσο δια στόματος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου- σήκωσε ιδιαιτέρως το ζήτημα.

Άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τον φάκελο των διερευνητικών εκτιμούν ότι η τουρκική πλευρά θα θέσει κατά τις σημερινές συνομιλίες και το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών, με βάση τις δύο σχετικές επιστολές του πρέσβη Φεριντούν Σινιρίογλου στον ΟΗΕ. Ανώτεροι Έλληνες αξιωματούχοι, πάντως, επισήμαναν με νόημα ότι οι επιστολές που μοιράζονται στον ΟΗΕ δεν έχουν διπλωματικό ή πολιτικό αντίκτυπο.

«Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ των διερευνητικών συνομιλιών και της συνέχισης τους τίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν την ανάγκη να είναι «ουσιαστικές και όχι προσχηματικές» οι διερευνητικές επαφές, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας «διάλογος ύφεσης».

«Θετική ατζέντα»

Χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, συναντήθηκε με τον κ. Ονάλ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Θετικής Ατζέντας» που αφορά ζητήματα οικονομίας και εμπορίου.

Αμφοτέρω εκφράστηκε η ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει καταγραφεί (όπως η έναρξη διαπραγματεύσεων του «Enterprise Greece» και του αντίστοιχου τουρκικού φορέα), ενώ εκτός από την επανενεργοποίηση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής εξετάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών.