Σε νέα κλιμάκωση οδηγείται η ένταση στα ρωσο–ουκρανικά σύνορα, καθώς οι ισχυρές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν, όπως συνεχίζουν να υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, «έτοιμες για εισβολή» στην Ουκρανία.

Εν αναμονή, μάλιστα, της απόφασης της Ρωσίας για αναγνώριση των αυτονομιστών σε Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να απευθύνει διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, «η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν θα έρθει σύντομα», χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής ώρα.

Τα διαγγέλματα του Πούτιν προς τους πολίτες, με εξαίρεση τις πρωτοχρονιάτικες και άλλες εορταστικές ομιλίες, ήταν εξαιρετικά σπάνια πριν από την πανδημία. Συνολικά, από το 2000, έχει απευθυνθεί στο ρωσικό λαό 18 φορές.

Τα περισσότερα διαγγέλματα σε ένα χρόνο -πέντε- από τον Πούτιν έγιναν το 2020, ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία.

Το τελευταίο διάγγελμα του ρώσου προέδρου μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 – την παραμονή των εκλογών για την Κρατική Δούμα.