Δεν πρόλαβαν να χαρούν οι αγορές, μεταξύ τους και το ρωσικό χρηματιστήριο για την είδηση της συνόδου Μπάιντεν-Πούτιν και το κλίμα άλλαξε, καθώς έγινε γνωστό πως ο Ρώσος πρόεδρος συγκάλεσε συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας προκειμένου να συζητήσουν την πιθανή αναγνώριση των αυτόνομων ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας.

Μάλιστα, πριν να γίνει γνωστή η απόφαση του Κρεμλίνου, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μιλώντας σε τοπικά media εμφανίστηκαν να στηρίζουν αναφανδόν μια τέτοια απόφαση, δηλώνοντας μάλιστα πως η Δούμα είναι έτοιμη να την επικυρώσει σε έκτακτη συνεδρίαση της που μπορεί να λάβει χώρα ακόμη και αύριο!

Μια τέτοια κίνηση που προφανώς θα ρίξει λάδι στη φωτιά, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο και τη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν, προκάλεσε άμεσα… σεισμό στο ρωσικό χρηματιστήριο.

Βουτιά στους δείκτες

Ο δείκτης (σε ρούβλια) MOEX Russia έκανε βουτιά κατά 14%, ενώ ο δείκτης (σε δολάρια) RTS έφτασε να χάνει 17%, μακράν η χειρότερη επίδοση της σημερινής ημέρας για τα χρηματιστήρια διεθνώς.

Μάλιστα, μεταξύ των μετοχών, πολύ μεγάλη πίεση δέχτηκαν οι μετοχές των ενεργειακών ομίλων, με την μετοχή της Gazprom να σημειώνει απώλειες που ξεπέρασαν το 15% και την πτώση της Rosneft να πλησιάζει το 20%.

Σταδιακά, οι απώλειες «μαζεύτηκαν» κάπως, αλλά και πάλι το κλίμα παραμένει βαρύ. Αυτή την ώρα ο MOEX χάνει περίπου 11% και ο RTS περίπου 12,5%.

Στο τοπίο αβεβαιότητας προστέθηκε και η ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών πως ακυρώνει την προγραμματισμένη για αύριο πώληση ρωσικών ομολόγων, «λόγω της αυξημένης αστάθειας στις αγορές χρήματος». Την ίδια ώρα οι αποδόσεις του ρωσικού 10ετούς εκτινάσσονταν κατά περίπου 70 μονάδες βάσης, ενώ το ρούβλι βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου, χάνοντας πάνω από 3%.

Το πρώτο απευθείας επεισόδιο

Θυμίζουμε πως η Μόσχα επιμένει να αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία. Όμως, νωρίτερα το Κρεμλίνο κατηγόρησε ευθέως το Κίεβο πως βρίσκεται πίσω από τις βίαιες συγκρούσεις στο Ντονμπάς με την ενθάρρυνση και της Δύσης.

Επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση ο ρωσικός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε πέντε «σαμποτέρ» του ουκρανικού στρατού, οι οποίοι είχαν διεισδύσει στο ρωσικό έδαφος, ενώ κατέστρεψε επίσης δύο ουκρανικά άρματα μάχης. Το Κίεβο αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατηγορία υποστηρίζοντας πως ουδέποτε Ουκρανοί στρατιώτες  εισήλθαν στο έδαφος της ρωσικής ομοσπονδίας.

Ανεξαρτήτως των συνθηκών πρόκειται σαφώς για την πρώτη ευθεία σύγκρουση μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων. Λίγες ώρες μετά, έγινε γνωστή η σύγκλιση του συμβουλίου ασφαλείας από το Κρεμλίνο…

Πηγή ot.gr