Ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορήθηκαν και σήμερα για νέους βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία σημειώνεται από χθες, Πέμπτη, αναζωπύρωση της βίας με φόντο φόβους για επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, ωστόσο ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα Παρασκευή στο κοινοβούλιο πως οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι η πιθανότητα μιας μείζονος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι χαμηλή.

Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την ένταση που σημειώθηκε στο Ντονμπάς και για την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα και δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως αναζητείται η αφορμή για να κλιμακωθεί η ένταση και αυξάνονται οι φόβοι ότι η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της Ουκρανίας, μπορεί να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς.

Μετά τις κατηγορίες από τον ουκρανικό στρατό πως φιλορώσοι αυτονομιστές έριξαν οβίδες σε χωριό στην επαρχία Λουχάνσκ, σήμερα (18.02.2022) είναι οι αυτονομιστές αντάρτες που κατηγορούν το Κίεβο πως βομβάρδισε χωριό με πυροβολικό, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν συνολικά 29 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από μονάδες του ουκρανικού στρατού, μετέδωσε εξάλλου το TASS.

Ωστόσο ο Ρέζνικοφ δήλωσε πως «οι υπηρεσίες πληροφοριών μας βλέπουν κάθε κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει εν δυνάμει απειλή για την Ουκρανία. Θεωρούμε πως η πιθανότητα μιας μεγάλης κλιμάκωσης είναι χαμηλή».

Η Ρωσία επιμένει για απόσυρση στρατευμάτων

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 149.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία και μερικές ακόμα χιλιάδες αναμένεται να φθάσουν στο εγγύς μέλλον.

Την ίδια ώρα οι Ρώσοι αναφέρουν ότι έστειλαν πίσω στην Κριμαία τα πεζικά στρατεύματά τους, ωστόσο ούτε οι Δυτικές χώρες αλλά ούτε το Κίεβο δεν έχουν πειστεί.

Χθες, Πέμπτη, ένα νηπιαγωγείο επλήγη στη Στάνιτσα Λουγκάνσκα, έναν μικρό οικισμό που βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο στην ανατολική Ουκρανία, τη στιγμή που 20 παιδιά και 18 ενήλικοι βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, 32 οβίδες έπεσαν στην Στάνιτσα Λουγκάνσκα, με αποτέλεσμα να διακοπεί εν μέρει η ηλεκτροδότησή της.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφεραν μια σημαντική αύξηση των πυρών, με 189 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός να έχουν καταγραφεί χθες, Πέμπτη, στην περιοχή του Ντονέτσκ, έναντι 129 προχθές, Τετάρτη.

Τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται σχετικά με τις ευθύνες γι’ αυτή τη νέα αναζωπύρωση της βίας σε μια σύγκρουση που αφότου ξέσπασε, το 2014, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους.