Ορισμένα από τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Κριμαία, τη χερσόνησο που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, επέστρεψαν στη βάση τους στην Τσετσενία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία δήλωσε προ ημερών ότι κάποιοι στρατιώτες της επέστρεφαν στις βάσεις τους αφότου ολοκλήρωσαν ασκήσεις σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι η Μόσχα είχε στείλει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως υπάρχει πλέον κάθε ένδειξη ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Μόσχα: Καμία εισβολή

Νωρίτερα είχε γνωστό ότι στο κείμενο, 11 σελίδων, της γραπτής απάντησης που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται.

«Καμία ‘ρωσική εισβολή’ στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί «ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση» δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.