Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για μια επίσκεψη μερικών ωρών στο Οχάιο.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία, όχι μόνο δεν έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει υποσχεθεί, αλλά αντίθετα, εξακολουθεί να ενισχύει τον μηχανισμό της.

Χαρακτηριστικό της αμερικανικής ανησυχίας για το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής είναι και το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, άλλαξε τα ταξιδιωτικά του σχέδια την τελευταία στιγμή σήμερα, προκειμένου να μιλήσει σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία.

«Τα στοιχεία επί του πεδίου δείχνουν πως η Ρωσία κινείται προς μία επικείμενη εισβολή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

«Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν φιάλες αίματος»

Έντονες ανησυχίες προκαλούν και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. O Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν προς τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ πετούν περισσότερα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα στην περιοχή.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Ρωσία συγκεντρώνει και φιάλες αίματος. «Ήμουν κι εγώ στρατιώτης πριν από λίγο καιρό. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοιου είδους πράγματα χωρίς λόγο. Και σίγουρα δεν τα κάνεις, αν ετοιμάζεσαι να επιστρέψεις στο σπίτι σου», τόνισε.