Ο Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας σε διπλωματικό και όχι μόνο, επίπεδο.

Η συνάντηση και ο διάλογος των δυο ανδρών μεταδόθηκε μάλιστα και από την τηλεόραση με τον υπουργό Εξωτερικών να λέει χαρακτηριστικά: «Οι ευκαιρίες για διάλογο δεν έχουν εξαντληθεί», ενώ σε άλλο σημείο ακούγεται να λέει: «Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν».

Ο Λαβρόφ ενημέρωσε τον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων ενώ πρόσθεσε πως οι προτάσεις αυτές τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ικανοποιητικές.

Τζόνσον: «Κάνε ένα βήμα πίσω από τον γκρεμό»

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις προς τη Ρωσία να κάνει πίσω και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον Πούτιν να «κάνει ένα βήμα πίσω από τον γκρεμό». Ο. Τζόνσον επίσης εκτιμάει ότι οι επόμενες 48 ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και πολύ επικίνδυνες για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε την Παρασκευή στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στην ηπειρωτική Ευρώπη προς τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τους ηγέτες βόρειων και βαλτικών χωρών.

Πριν από δύο εβδομάδες, είχε μεταβεί στο Κίεβο για να προσφέρει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, στην οποία το Λονδίνο παρέδωσε πρόσφατα, για πρώτη φορά, φονικά όπλα, αντιαρματικούς πυραύλους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη πως το κυριαρχικό δικαίωμα του ουκρανικού λαού να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να απαλλοτριωθεί και πρόσθεσε πως θα μιλήσει «πολύ σύντομα» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προκειμένου να βοηθήσει τη διπλωματική διαδικασία.

«Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συνομιλία. Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να απαλλοτριώσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του ουκρανικού λαού να φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ… δεν μπορούμε να το παζαρέψουμε — είναι για τον ουκρανικό λαό», είπε ο Τζόνσον.