Την άποψη ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είναι θέμα μηνών η μετάβαση προς την επόμενη κατάσταση, εξέφρασε ο διεθνολόγος και υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

«Εγώ περιμένω ότι μέσα στον επόμενο 1-1,5 χρόνο, ο Ερντογάν θα έχει ολοκληρώσει την πορεία του για πολλούς και διάφορους λόγους» τόνισε ο κ. Συρίγος.

Σχολιάζοντας (ΣΚΑΙ) την αγανάκτηση που επικρατεί στους πολίτες λόγω της φτώχειας και της ανέχειας, ο καθηγητής εξήγησε ότι η νοοτροπία των Τούρκων είναι ότι αποδέχονται το «ντοβλέτι», δηλαδή το κράτος τους, και δεν αντιδρούν με έντονο τρόπο αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει και στις εκλογές.

Μάλιστα, ο κ. Συρίγος δεν απέκλεισε να παίξει ρόλο στην επόμενη ημέρα στην Τουρκία αλλά και στο κυβερνών κόμμα ο υπουργός Άμυνας του Ερντογάν, Χουλουσί Ακάρ.

«Ας κρατήσουμε ότι ο Ακάρ, τον οποίο αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν έχει χρίσει ως νούμερο 2, είναι ένας άνθρωπος που έχει εξαιρετικές σχέσεις με τους Αμερικανούς, ξεκίνησε από ‘κεμαλικός’, είναι αμερικανοσπουδαγμένος και μπορεί να τον δούμε αυτόν ως τη λύση που θα προβάλει το κυβερνών κόμμα, προσπαθώντας να αποσπάσει και ψήφους από ισλαμιστές που έχουν φύγει» εξήγησε ο κ. Συρίγος.

Κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης

Σημειώνεται πως η εταιρεία δημοσκοπήσεων Avrasya, η οποία υποστηρίζει την αντιπολίτευση, για πρώτη φορά ως πρώτο κόμμα δείχνει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης φτάνει το ποσοστό του 63,5% με την κυβερνητική συμμαχία KP-MHP να βρίσκεται στα επίπεδα του 33%-35%.

Σύμφωνα με την Αvrasya, το CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φτάνει το 28,4%, ενώ το κυβερνών κόμμα AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 26,3%.

Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων είναι 12,4% του Καλού Κόμματος (Ιyi Parti), για το φιλοκουρδικό Κόμμα (HDP) 12,9%, ενώ το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) –το οποίο συμμετέχει στην κυβερνητική συμμαχία– μόλις που αγγίζει το 6%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, συναντώνται οι ηγέτες των έξι πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια δημιουργίας της «μεγάλης συμμαχίας» απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε αρχική συμφωνία για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, όπως και στο όνομα που θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές.