Σκληρή απάντηση δίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από τις εμπρηστικές δηλώσεις του τελευταίου περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών και αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κάνει λόγο για αιτιάσεις εκτός λογικής εκ μέρους της Αγκυρας, τις οποίες η Αθήνα απορρίπτει εν συνόλω.

«Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους. Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής» αναφέρει χαρακτηριστικά και επισημαίνει πως η ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια, ενώ σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αυτού.

Για την υφαλοκρηπίδα

Ομοίως, υπογραμμίζει ο κ. Παπαϊωάννου, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

«Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο μνημόνιο».

«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών» καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.