Το σποτ που κυκλοφορεί από το υπουργείο Υγείας με τίτλο «ΜΕΘ: Η πραγματικότητα σε αριθμούς», παραθέτει νούμερα σε σχέση με την ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας τα δύο χρόνια της πανδημίας αλλά και του προσωπικού που εργάζεται στο ΕΣΥ.

Το βίντεο επιχειρεί να απαντήσει σε «τέσσερις μύθους» που σύμφωνα με το υπουργείο έχουν διαδοθεί σε σχέση με την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι αριθμοί που αναφέρει το υπουργείο Υγείας

Στο σποτ μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι από τις 557 κλίνες ΜΕΘ που υπήρχαν το 2019 σήμερα υπάρχουν 1.105, ενώ τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν με 3.729 εργαζόμενους σε μόνιμο προσωπικό και με 15.732 σε επικουρικό προσωπικό – που αφορά γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους και στις δύο περιπτώσεις.

Στην ερώτηση πως πιέζεται το σύστημα Υγείας με 600 διασωληνωμένους το υπουργείο απαντά ότι από τις 1,347 κλίνες ΜΕΘ που είναι διαθέσιμες σήμερα- οι 1105 στο ΕΣΥ, οι 207 σε ιδιωτικές κλινικές και οι 35 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία – οι 702 διατίθενται για ασθενείς με κοροναϊό και οι 645 σε ασθενείς με άλλα νοσήματα.