Με τη δαμόκλειο σπάθη μιας σύρραξης να επικρέμεται ακόμη πάνω από τα ρωσοουκρανικά σύνορα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντάται σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Όλαφ Σολτς ως καγκελαρίου και διαδόχου της Άγκελα Μέρκελ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Δεν πρόκειται όμως για μια επίσκεψη στις ΗΠΑ σαν όλες τις άλλες. Στην κορυφή της ατζέντας δεν θα βρεθούν, όπως είθισται, θέματα που άπτονται του πολιτικού και οικονομικού φάσματος των διμερών σχεσεων και της διατλαντικής συνεργασίας, αλλά το Ουκρανικό, στην πιο κρίσιμη κατά πολλούς φάση του. Καθόλου τυχαία δεν φαίνεται να είναι και η προγραμματισμένη επίσης για τη Δευτέρα συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

«Δεν πηγαίνουμε να πιούμε καφέ» 

G20 ΙταλίαΜέρκελ, Σολτς, Μπάιντεν στο G20 της Ιταλίας

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Bericht aus Berlin του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε χαρακτηριστικά για τη σημασία της επίσκεψης: «Δεν πηγαίνουμε εκεί για να πιούμε καφέ αλλά για να κάνουμε πραγματική, σκληρή, ουσιαστική πολιτική σε μια κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για την αποτροπή ενός πολέμου στην Ευρώπη».

Ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε για μια ακόμη φορά το «όχι» στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της Γερμανίας, όπως είπε, περί μη παράδοσης οπλικών συστημάτων σε εμπόλεμες περιοχές. Υποσχέθηκε ωστόσο την ενίσχυση της παρουσίας της Μπούντεσβερ δηλαδή του γερμανικού στρατου στις νατοϊκές αποστολές στις χώρες της Βαλτικής

Θα δωθούν ρητές διαβεβαιώσεις για τον Nord Stream 2; 

Nord Stream 2Τερματικός σταθμός του αγωγού Nord Stream 2

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον και ο πρόεδρος Μπάιντεν φαίνονται ενοχλημένοι από τη διπλή γλώσσα της Γερμανίας τόσο ως προς το ζήτημα της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας και κυρίως ως προς το μέλλον του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα Welt «οι Αμερικανοι θέλουν να ξέρουν: θα στειλει η Γερμανία μόνο 5.000 κράνη και θερμά λόγια στην Ουκρανία;», αλλά και αν η Γερμανία συνεχίσει να θεωρεί τον αμφιλεγόμενο αγωγό «ιδιωτικό εγχείρημα». Σχολιαστές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία εκτιμούν ότι αυτό που στην ουσία αναμένει ο Τζο Μπάιντεν από τον Όλαφ Σολτς είναι μια ρητή διαβεβαίωση ότι σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, θα «πεθάνουν» και τα σχέδια για τον Nord Stream 2.

Κι αυτό γιατί εξακολουθεί να υπάρχει δυσπιστία ως προς τη στάση της Γερμανίας στο ενεργειακό πεδίο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι στο πρόσφατο παρελθόν, μετα την κρίση της Κριμαίας το 2014, η Γερμανία συνέχισε κανονικά την προώθηση του επίμαχου αγωγού, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της. Ωστόσο, ο Σολτς στη συνέντευξη της Κυριακής, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία και αναστολής του Nord Stream 2, δήλωσε: «Έχουμε εξετάσει όλα τα μέτρα και δεν υπάρχει τίποτα που να αποκλείουμε».

Μερτς: Άργησε η συνάντηση Σολτς-Μπάιντεν

Φρίντριχ Μερτς«Πολύ αργά» η επίσκεψη Σολτς στην Ουάσιγκτον, λέει ο Φρίντριχ Μερτς

Πιέσεις όμως δεν ασκούνται στον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό. Ο νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, παρομοιάζει τον Σολτς «με έναν ικέτη, που δεν μπορεί να διαφύγει από την κατάσταση που ο ίδιος δημιούργησε και ως εκ τούτου πρέπει τώρα να ζητήσει βοήθεια από τον μεγάλο αδερφό στην Ουάσιγκτον». O Φρίντριχ Μερτς θεωρεί ότι η συνάντηση αυτή γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και μόλις μία εβδομάδα πριν μεταβεί ο Όλαφ Σολτς σε Κίεβο και Μόσχα. Από την πλευρά του ο καγκελάριος απαντά, ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ έρχεται «ακριβώς στην πιο κατάλληλη στιγμή» .

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο