Με στόχο να συνεχίσει τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, ο Εμμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα και αύριο το Κίεβο για τετ α τετ συναντήσεις με του ομολόγους του. Έχουν προηγηθεί πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες ΗΠΑ με τον πρόεδρο Μπάϊντεν καθώς και με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς θα μεταβεί επίσης σε Κίεβο και Μόσχα στις 14 και 15 του μηνός μετά από «απραξία» εβδομάδων, όπως του καταλογίζουν εταίροι και σύμμαχοι, κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Για την επόμενη εβδομάδα ο Γερμανός καγκελάριος προγραμματίζει συνάντηση κορυφής των χωρών της Βαλτικής, που θα γίνει στο Βερολίνο.

Εξοργίζει ο Μακρόν τους αντιπάλους του

Η Μαρίν Λεπέν σε προεκλογικό αγώνα στην πόλη Ρενς στις 05.02 Η Μαρίν Λεπέν σε προεκλογικό αγώνα στην πόλη Ρενς στις 05.02

Ο Εμμανουέλ Μακρόν όμως έχει σαφές προβάδισμα σε σχέση με τον Σολτς, τρέχει συνεχώς, είναι υπερδραστήριος στο εξωτερικό και δείχνει και ως προεδρεύων της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο ότι γι αυτόν η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης είναι πάνω ακόμη και από την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, παρά το ότι στο εσωτερικό έχει φουντώσει η προεκλογική καμπάνια για την προεδρία, δύο μήνες πριν από τον πρώτο γύρο του Απριλίου. Ο ίδιος δεν έχει ακόμα δηλώσει επίσημα ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, αν και κανείς δεν τρέφει καμιά αμφιβολία περί του αντίθετου.

Το θέμα εξοργίζει τους αντιπάλους του, γιατί ως μη υποψήφιος δεν του καταμετράται ο χρόνος ομιλίας και παρεμβάσεών του στα ΜΜΕ. Με ένα ποσοστό που κινείται γύρω στο 24% στις σφυγμομετρήσεις, διατηρεί από καιρό και με απόσταση την πρώτη θέση ανάμεσα στους υποψηφίους. Έτσι το περιβάλλον του εξηγεί ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε ένα ντιμπέιτ για τον πρώτο γύρο.

1000 υπογραφές δημάρχων

Πότε θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά τους στις προεδρικές;Πότε θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά τους στις προεδρικές;

Για την ώρα, κύριο μέλημα των υποψηφίων είναι να συγκεντρώσουν ως τις 4 Μαρτίου τις απαραίτητες, σύμφωνα με το νόμο, 500 υπoγραφές υποστήριξης από δημάρχους, προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογή. Παρότι «μη υποψήφιος» ο Εμμανουέλ Μακρόν, έχει ήδη ξεπεράσει με 529 υπογραφές, ενώ η Μαρίν Λεπέν κάνει αγώνα έχοντας συγκεντρώσει μόλις τις 35.

Ως επίδειξη υπεροχής στο προεκλογικό αγώνα, παρότι επίσημα δεν μετέχει, το περιβάλλον Μακρόν επιδιώκει να ξεπεράσει ακόμη και τις 1000 υπογραφές. «Σκάνδαλο», «είναι αντιδημοκρατικό» φωνάζουν πολλοί, αφού έτσι μειώνονται οι δυνατότητες υπογραφών για τους μικρότερους. Το θέμα των υπογραφών, που έχει καθιερωθεί από εποχής Σάρλ Ντε Γκωλ, επανέρχεται σε κάθε εκλογική διαδικασία για την προεδρία. Η αναγκαιότητα μεταρρύθμισής του μοιάζει ιδιαίτερα έντονη αυτή τη φορά με δεδομένο ότι οι δήμαρχοι θα πρέπει να αναφέρουν ονομαστικά ποιόν από τους υποψήφιους υποστηρίζουν. Κάτι που γίνεται πιο δύσκολο, όταν πρόκειται για τους δύο ακροδεξιούς υποψήφιους.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι