Να ενδυναμώσει το αίτημά του για πρόωρες εκλογές θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αυτή θα είναι η μόνιμη επωδός του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή τη λογική, εν μέσω της ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες, η «γραμμή» της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία το συντομότερο, αποτελεί πλέον ζήτημα επιβίωσης αλλά και αξιοπρέπειας για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και προτείνει σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν άμεσα. «Γιατί οι πολίτες πλέον ξέρουν πως κάθε φουσκωμένος λογαριασμός, κάθε τιμή στο ράφι, κάθε απόδειξη πληρωμής, έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη» τονίζουν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σε αυτή τη λογική ήταν και η χθεσινή δημόσια δήλωση του Αλ. Τσίπρα που έδωσε τον τόνο και ακολούθησαν όλα τα κεντρικά στελέχη, ενώ στον απόηχο της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ το αντεπιχείρημα είναι πως πρόκειται για «κοροϊδία υπέρ των μεγαλοϊδιοκτητών».

«Δυστυχώς για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης και την αδυναμία επιβίωσης των νοικοκυριών. Για την κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν όταν πρόκειται για τις μεγάλες περιουσίες, αλλά δεν υπάρχουν για τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών» λένε ανώτερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά από σύσκεψη που έγινε υπό τον Αλ. Τσίπρα, με συμμετοχή και του οικονομικού επιτελείου και στελεχών, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Δημήτρης Λιάκος, ο Τάκης Κορκολής, κ.α. αποφασίστηκε να δοθεί μεγάλη έμφαση στο ζήτημα του πληθωρισμού που στην Ελλάδα τον Ιανουάριο ξεπέρασε κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρώπης, φθάνοντας το 5,5%, φέρνοντας νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα, που ήδη από 1η Γενάρη έχουν καταγράψει αύξηση από 20% ως και 30%.

«Τον ίδιο μήνα η χώρα μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στις τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, με την τιμή του να αυξάνεται 5,5 φορές σε σχέση με πριν έναν χρόνο. Κάθε λογαριασμός ρεύματος που ανοίγει, συνοδεύεται από δύο λέξεις: Απόγνωση και οργή» λένε από το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα και σημειώνουν ταυτόχρονα ό,τι ο Πρωθυπουργός πιεσμένος από τις αποτυχίες, τη ραγδαία φθορά του και την κοινωνική κατακραυγή, έσπευσε να ανακοινώσει πάλι σπασμωδικά μέτρα, αυτή τη φορά για τον ΕΝΦΙΑ.

«Ωστόσο, η παρέμβασή του έχει κερδισμένους κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού ουσιαστικά απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες από τον συμπληρωματικό φόρο, ύψους 360 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το συνολικό αποτύπωμα της παρέμβασης στον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη κι αν η παρέμβαση δεν εξαντλείται στον συμπληρωματικό φόρο, είναι προφανές ότι η μερίδα του λέοντος αφορά αυτόν, δηλαδή τα ανώτατα εισοδήματα» είναι το αντεπιχείρημά τους.

Επίσης υπογραμμίζουν ότι για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία, απλά προσπαθεί να μετριάσει τις υπέρογκες επιβαρύνσεις που έρχονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες που τίθενται σε ισχύ.

«Με λίγα λόγια, το μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν ανακουφίζει ουσιαστικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που πλήττονται υπέρμετρα από τις ανατιμήσεις. Το κόστος διαβίωσης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αυξάνεται δυσβάσταχτα μέρα με τη μέρα» τονίζουν και συμπληρώνουν: «Η ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια πως θα είναι παροδική, ούτε με ημίμετρα, ούτε με προπαγάνδα και επικοινωνιακά τερτίπια».

Η πρόταση 3+1 μέτρων που θα φρενάρουν την ακρίβεια

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ό,τι από τον περασμένο Ιούνιο έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας και από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχει προτείνει δέσμη μέτρων για την ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος και την ανάσχεση της ακρίβειας.

«Στην αρχή ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορούσε, μετά έλεγε πως η κρίση είναι «παροδικό φαινόμενο» και τώρα όλοι πληρώνουν το μάρμαρο της αδράνειάς του.

Τα μέτρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίστοιχα με αυτά που επιτυχώς έχουν λάβει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα στην κατεύθυνση που προτείνει ακόμα και η ίδια η Κομισιόν» λένε και αναφέρουν τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πως πρέπει να ληφθούν:

– Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που θα συμπαρασύρει αυτονόητα όλους τους μισθούς ανοδικά, για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

– Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ, για όσο διαρκεί η κρίση. Και να μην ακούμε αδιανόητες γελοιότητες όπως αυτές που είπε ο κ. Σκυλακάκης, ότι δεν τον μειώνουν γιατί έτσι δήθεν «θα ευνοηθούν οι πλούσιοι που έχουν 2-3 αυτοκίνητα έναντι των φτωχών που δεν έχουν κανένα»

– Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση.

– Παρέμβαση για άμεση αποκλιμακωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ που αντί να οδηγεί το ράλι κερδοσκοπίας, οφείλει να συμπαρασυρει προς τα κάτω τους ιδιώτες παροχους.