Σκληρή απάντηση δίνει η Αθήνα στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί νεκρών μεταναστών στον ποταμό Έβρο, ισχυρισμούς που αναπαρήχθησαν από τον ίδιο τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «τουρκική προπαγάνδα».

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε ψευδή και ανυπόστατα αυτά που είπε ο κ. Ερντογάν και έκανε λόγο για ένα συνολικό σχέδιο προπαγάνδας από πλευράς της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες για την εργαλειοποίηση και την διαχείριση του μεταναστευτικού. Αντίθετα η χώρα μας έχει αποδείξει πολλές φορές όπως με την διάσωση των ανθρώπων στο Αιγαίο και στον Έβρο ότι είναι ένα κράτος δικαίου και σέβεται τον ανθρωπισμό» είπε αρχικά, ξεκαθαρίζοντας στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η προπαγάνδα και οι ψευδείς ισχυρισμοί της Τουρκίας να δικαιολογήσουν ή να κρύψουν τις ευθύνες της καθώς επίσης και την επιδίωξή της να εργαλειοποίησει το θέμα του μεταναστευτικού.

Επίθεση Ερντογάν

Νωρίτερα, «πυρά» κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία.

Ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για 16 νεκρούς μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί στην τουρκική όχθη του Έβρου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι τους έστειλε στο θάνατο.

«Το να βλέπεις 12 ανθρώπους να πεθαίνουν από παγωνιά δεν είναι κάτι που μπορεί να το χωνέψεις εύκολα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που βιώνουμε αυτή την εθιμική στάση της Ελλάδας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι άνθρωποι, των οποίων τρύπησαν τις βάρκες, και καταδικάστηκαν στο θάνατο» είπε και πρόσθεσε:

«Η βύθιση αυτών των φουσκωτών και η καταδίκη των ανθρώπων στο θάνατο είναι πολύ σημαντικά και δείχνουν ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτός είναι ο δείκτης του ελληνικού πολιτισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμενε πάντα σιωπηλή σε αυτό το θέμα, όπως κι ο κόσμος το ίδιο. Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό να αλλάξουν τις συνήθειές τους».