Στις τουρκικές αιτιάσεις κατά της Ελλάδας για τον θάνατο δώδεκα προσφύγων εξαιτίας του ψύχους στον Έβρο, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

Ένα μακροσκελές δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel κατηγορεί ευθέως την χώρα μας για τον θάνατο δώδεκα προσφύγων εξαιτίας του ψύχους στον Έβρο.

Όπως αναφέρει: «Στις κατηγορίες της Τουρκίας μέσω του λογαριασμού twitter του Τούρκου υπ. Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι Έλληνες συνοριοφύλακες πήραν τα ρούχα και τα παπούτσια 12 προσφύγων εκθέτοντάς τους στο ψύχος και επαναπροωθώντας τους στην Τουρκία αναφέρεται η εφημερίδα taz του Βερολίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα: «Τα πτώματα των προσφύγων εντοπίστηκαν στο τουρκικό χωριό Πασάκιοϊ κοντά στα ελληνουρκικά σύνορα, όπως ανέφεραν τοπικές αρχές στην Ανδριανούπολη της βορειοδυτικής Τουρκίας. Η Άγκυρα επιρρίπτει (στην Ελλάδα) ότι οι ελληνικές αρχές απωθούν παράνομα πρόσφυγες από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στέλνοντάς τους πίσω στην Τουρκία (…) Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σχεδόν πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες ζουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, τέσσερα εκατ. εκ των οποίων προέρχονται από τον πόλεμο στη Συρία».

Βασανιστήρια σε βάρος προσφύγων στον Έβρο;

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Spiegel επιχειρεί να ρίξει φως στην υπόθεση νεαρής Ιρανής, η οποία καταγγέλλει ξυλοδαρμούς από Έλληνες συνοριοφύλακες. Η Πάρβιν Α. παρουσιάζει τη δική της ιστορία, το άγριο πέρασμα από την Ανδριανούπολη στην Ελλάδα μέσω Έβρου αλλά και το πώς την εντόπισαν και την έπιασαν οι συνοριοφύλακες. «(…)Το μόνο που δεν της πήραν ήταν το κινητό, το οποίο έκρυψε στο σουτιέν κι έπειτα στο παπούτσι της. Γι αυτό σήμερα μπορεί να αποδείξει τι συνέβη».

Το Spiegel ερεύνησε την υπόθεση μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR) στο Βερολίνο, την ελληνική ΜΚΟ Human Rights 360 και την Forensic Architecture/ FORENSIS: «Η έρευνα εστιάζει σε ένα νομικό κενό: η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα σύστημα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εντός του οποίου οι συνοριοφύλακες μπορούν προφανώς να ξυλοκοπούν πρόσφυγες ατιμώρητοι. Δικηγόροι κάνουν λόγο για βασανιστήρια».

Η Πάρβιν Α. πλέον ζει στη Δρέσδη έχοντας ζητήσει άσυλο, ενώ προτίθεται να κινηθεί νομικά κατά του ελληνικού κράτους. Περιγράφει αναλυτικά στο ρεπορτάζ τι βίωσε σε κελί, στο οποίο την οδήγησαν οι Έλληνες συνοριοφύλακες. «Ένα στρώμα γεμάτο ούρα (…) λύματα από τουαλέτες να ρέουν μέσα στο κελί» αναφέρει μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με στοιχεία από το κινητό της, η τοποθεσία συμπίπτει με το χωριό Νέο Χειμώνιο Έβρου.

Η Πάρβιν Α. μεταξύ άλλων περιγράφει «την απάνθρωπη συμπεριφορά σε κάθε ένα από τα έξι pushback που έζησε. Κάνει λόγο για βρώμικα κοντέινερ, μέσα στα οποία δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Για αστυνομικούς που της συμπεριφέρονταν σαν ζώο. Αλλά τίποτα δεν ήταν χειρότερο από όσα αντιμετώπισε στο αστυνομικό τμήμα Νέου Χειμωνίου.»

Η Πάρβιν καταγγέλλει άγριους ξυλοδαρμούς και εικόνες ακραίας βίας με το Spiegel Online να παρουσιάζει τις μαρτυρίες σε διαδραστικό γράφημα. «Ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η ελληνική αστυνομία απάντησαν σε λεπτομερή σχετική ερώτηση του Spiegel. Το Λιμενικό Σώμα, το οποίο είναι υπεύθυνο μόνο για το Αιγαίο, είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για pushback».