Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έδωσαν σήμερα στη Ρωσία τις έγγραφες απαντήσεις τους στις «εγγυήσεις ασφαλείας» που έχει ζητήσει η Μόσχα από τις 17 Δεκεμβρίου. Πλέον, το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Μόσχας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι στην περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μονομερή μέτρα – χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά.

Πάντως, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όσο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έσπευσαν να καλέσουν τη Μόσχα σε διάλογο, τονίζοντας ότι προτιμούν να δοθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση. Αυτό, ωστόσο, δεν μοιάζει εύκολο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα από τα βασικά αιτήματα της Μόσχας – η μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και η μη ένταξη της Ουκρανίας σε αυτό – έχει απορριφθεί κατηγορηματικά.

«Αυτή τη στιγμή, το έγγραφο είναι στα χέρια τους και η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι και θα παραμείνει ανοιχτή» για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχτούν σε αυτό. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Στόλτενμπεργκ στο επίμαχο αυτό ζήτημα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια καθαρά αμυντική συμμαχία, ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών σε Βρυξέλλες και Μόσχα.

ΗΠΑ – Γερμανία

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα, στις 7 Φεβρουαρίου θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο ο καγκελάριος της Γερμανίας. Βασικό θέμα στην ατζέντα του Όλαφ Σολτς με τον Τζο Μπάιντεν θα είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η απάντηση της Δύσης – με δεδομένες τις ενστάσεις του Βερολίνου για επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ειδικά εάν περιλαμβάνουν και τον Nord Stream 2.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο κίνδυνος πολέμου παραμένει υψηλός, ειδικά καθώς η Μόσχα ενίσχυσε περαιτέρω τις δυνάμεις τις στην Λευκορωσία, με τη δικαιολογία της συμμετοχής τους σε στρατιωτική άσκηση. Αυτός είναι και ο λόγος που η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο κάλεσε τους πολίτες των ΗΠΑ να σκεφτούν σοβαρά την άμεση αποχώρησή τους από την Ουκρανία.