Η άρση της αμερικανικής υποστήριξης στη δημιουργία του αγωγού EastMed προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών Γκας Μπιλιράκη και Νικόλ Μαλλιωτάκης. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, οι δύο ελληνοαμερικανοί σημείωσαν την ανάγκη να αναθεωρηθεί η στάση της Ουάσιγκτον στο ζήτημα, τονίζοντας ότι θα «πρέπει να είναι προτεραιότητα» η υποστήριξη του EastMed.

Μετά και το περίφημο αμερικανικό non paper προς Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ, με το οποίο ζητάται από τις τρεις κυβερνήσεις η εγκατάλειψη του εγχειρήματος κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα με ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο, οι δύο βουλευτές εκτίμησαν ότι η νέα αμερικανική θέση υποσκάπτει την «ενεργειακή ανεξαρτησία και την οικονομική ευημερία» σε τρεις «από τους ισχυρότερους συμμάχους» των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Οι ενέργειες της Διοίκησης Biden σε αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα ανάρμοστες και υποκριτικές υπό το πρίσμα της σιωπηρής έγκρισης του ρωσικού αγωγού Nord Stream, ο οποίος απλώς θα εμβαθύνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από έναν ασταθή αντίπαλο» τόνισε ο Μπιλιράκης. Για μια μικρογραφία των «αποτυχημένων ενεργειακών και των σχεδιασμών της εξωτερικής πολιτικής» έκανε λόγο η Μαλλιωτάκης, εκτιμώντας ότι η άρση της αμερικανικής στήριξης στον EastMed δύναται να προκαλέσει «σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια της Αμερικής και των συμμάχων μας».

Ο παράγων Ρωσία

Οι δύο βουλευτές εστιάζουν στην σημασία ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία όπως επισημαίνουν «αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών της ενέργειας, η οποία υποκινείται από πολλές πολιτικές, γεωγραφικές δυνάμεις και δυνάμεις της αγοράς».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται ο ρόλος της Ρωσίας. «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο για να αναζητήσει παραχωρήσεις από την Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρώσος πρόεδρος ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία στα μέσα του χειμώνα, όταν η ζήτηση ενέργειας είναι η υψηλότερη» αναφέρεται, ενώ υποστηρίζεται ότι η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από την Μόσχα μπορεί να μειώσει την ευρωπαϊκή αντίθεση σε μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.